19 / 04 / 2024

Tuzla'da konut fiyatları arttı mı?

Tuzla'da konut fiyatları arttı mı?

İstanbul'un hızla gelişen ilçeleri arasında yer alan Tuzla'da konut fiyatları da artıyor.İşte ilçenin mahalle mahalle satılık ve kiralık konut fiyat analizi:



Marina projesi ile çehresi değişen bölgede konut fiyatlarında ciddi fiyat artışı yaşandı. EVA Gayrimenkul Değerleme Plus Bankalar Departmanı Yöneticisi Günay Akalın’ın ekibiyle yaptığı araştırmaya göre, bölgede bir yıl içinde yüzde 30- 40 değer artışı daha öngörülüyor.


 


Özellikle marinanın tamamlanmasıyla birlikte Tuzla'da gayrimenkul değerlerinin çok ciddi bir yükseliş içine girdiği değerlendirmesinde bulunan Akalın, gerçekleştirdikleri araştırmayla Tuzla'nın geniş kapsamlı tomografisini çektiklerini kaydetti. Bölgenin önümüzdeki dönemde de değerlenmesini sürdüreceğini ifade eden Akalın, Tuzla'nın tüm mahallelerinin yalan geleceğe yönelik büyük potansiyeller taşıdığını söyledi.


 


Altyapı çalışmalarıyla şehir merkezine bağlantısı kolaylaşan ve nüfusu son 5 yılda yüzde 21 artan ilçenin mahalle mahalle fiyat analizi şöyle:


 


CAMİ, POSTANE - İSTASYON ÜÇGENİ: Marina yapımından birinci derecede etkilenen bölgede, marina yapımının başlangıcından tamamlanmasına kadar süreçte konut fiyatlarında yüzde 80 - 90ları bulan değer artışı tespit edildi. Marina yapımının en çok etkilediği bölge olan Cami Mahallesindeki kira getirişinde de aynı oranda artış görülüyor. Marina cepheli bin 650 lira kira getirili 3+1 daire geçen yü 440 bin lira değerindeyken, marinanın tamamlanmasından sonra kira getirişi 2 bin 220 lira, satış değeri ise 800 bin liraya yükselmiş bulunuyor. Mevcut durumda satışta olan daire değerlerine göre konut birim metrekare fiyat aralığı 2 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişiyor. Kira birim metrekare değer aralığı ise 9 ile20 lira mertebesinde. Postane - İstasyon mahallelerinde de benzer bir fiyat hareketi ve aralığı oluştuğu görülüyor.


 


YAYLA YÜZDE 70 DEĞERLENDİ: Yayla Mahallesi'nde konutların genel olarak yüzde 60 ile 70 oranında değerlendiği tespit edildi. Marina yapımına başlandığında 320 bin - 350 bin lira aralığında alıcı bulan 145 metrekare 3+1 dairelerin, marina bitiminde 550 bin liradan satışının gerçekleştiği belirlendi. Söz konusu dairelerin kira getirişi ise bin liradan bin 600 liraya yükselmiş durumda.


 


YOL AVANTAJI İLE PRİM YAPTI: Marinaya uzak konumda olmasına rağmen D-100 karayoluna yakın konumda yer alan yerleşim alanları nedeniyle bu bölgelerde de de gayrimenkul değerleri oldukça artmış bulunuyor. Aydıntepe ve İçmeler mevcut durumda satışta sunulan konut değerlerine göre birim metrekare satış değer aralığının bin 100 ile 4 bin 300 lira, kira birim metrekare değer aralığı ise 4 ile 15 lira aralığında. Yine Mimar Sinan ve Şifa'da gayrimenkul değerleri oldukça artmış bulunuyor. Halihazırda konut birim metrekare değer aralığının bin ila 3 bin 500 lira, kira birim metrekare değer aralığı ise 4 ila 15 lira arasında seyrediyor.


 


BURADA ARTIŞ SINIRLI KALDI: Marinanın nispeten daha az etkilediği mahallelerden Evliya Çelebi mahallesinde konut artışları genel olarak Tuzla ilçesindeki artışlara paralel tepki vermiş bulunuyor. Ancak EVA Gayrimenkul'ün araştırmasına göre artışın istenilen düzeyde olmadığı ortaya konuluyor.


 


Evliya Çelebi'de konut birim metrekare değer aralığının bin lira ile 4 bin 400 lira arasında, kira birim metrekare değer aralığının ise 7 ila 8 lira arasında olduğu belirtiliyor. Marinaya en uzak konumda bulunan Orhanlı bölgesinde ise fiyat artış hızının diğer bölgelerle kıyaslandığında çok düşük kaldığı gözleniyor. Havalimanına yakınlığıyla bilinen Aydınlı'da marinanın yapımından sonra dikkate değer bir artış olmadığı görülüyor. Şehir merkezin. den uzak, sessiz bir ortamda yaşamayı arzu edenler tarafından halen tercih edilen Akfırat ve Tepeören bölgesinde değer aralığının fazla değişmediği belirtiliyor. Marinayla birlikte konut fiyat artışı yüzde 90 seviyesini gördü.


 


Türkiye ve dünyanın gözdesi olacak Tuzla Viaport Marina Mayıs ortasında açılmıştı.


Yılda 25 milyon turisti ağırlayacak marinaya havaray ile ulaşım sağlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projenin lansmanında 1 yıl sonra biteceğinin sözünü almıştı. Yüklenici firma bu sözünde durdu.


Yıllar öncesinin yazlık mekânı, az katlı yaşamın model bölgesi Tuzla, 400 bine çıkması beklenen nüfusuna Viaport Marin projesini hediye etti.


 


Via Properties tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tuzla Belediyesi‘nin katkılarıyla inşa edilen Viaport Marin projesi, 570 milyon liralık yatırımla hayata geçirildi. 5 çıpalı marina konseptinin uyarlandığı projede, unutulmaya yüz tutan balıkçı barınakları yeniden inşa edildi. Tuzla halkının yararlanabileceği sosyal alanlardan oluşan projede, 150 bin metrekare yeşil alan, 750 yat kapasiteli marina, adacıkların üzerine yerleştirilmiş otel ve Tuzla halkı ile yat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ticari üniteler yer alıyor. Yeşil alanlar, dev bir park ve oyun alanlarıyla 7’den 70’e herkese hitap edecek Viaport Marin, Türkiye‘de ilk defa hayata geçirilen deniz oteliyle de öne çıkacak. Ulaşım ağının geliştirilmesi ile mesafelerin kısaldığı İstanbul‘da Tuzla, sanayi bölgesinden de arınarak yeni yaşam merkezi haline gelmiş olacak.


Bugüne kadar hayata geçirdikleri konsept projelerle adını duyuran Via Properties’in Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, “Tuzla‘da dünya standartlarında ve yine Türkiye‘de ilk olan bu projeyi hayata geçirmekten memnuniyet duyduklarını açıkladı. Bu proje hem yerli hem yabancı misafirlerimize hediye olacak. İstanbul’da deniz keyfi artık Tuzla’da yaşanacak. Denizin üzerinde alışveriş yapacak ziyaretçiler, isterlerse otelde konaklayacak, isterlerse de 10 bin metrekarelik deniz suyundan oluşturulacak yüzme havuzunda yüzecekler” mesajı verdi.


Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Deniz deyince akla Tuzla gelsin dedik. Deniz Harp Okulu, Denizcilik Fakültesi bulunduran bir Tuzla vardı. Tarihi Tuzla’yı koruyoruz ve yeni yaşam alanları ile büyüyen bölgede deniz üstünde bir alan kurma çabasındayız. En az 2.500 insan çalışacak ve Tuzla’ya yeni bir istihdam kazandıracak” derken bölgeye iki ayrı metro hattı ve havaray hizmetinin gelmesiyle Tuzla’nın ekonomik yönden yükselişe geçeceği mesajını verdi.



Yeni Akit 

 


Geri Dön