24 / 04 / 2024

Şakirin Camii Vedat Dalokay'ın projesiyle tıpatıp benziyor

Şakirin Camii Vedat Dalokay'ın projesiyle tıpatıp benziyor

Şakirin Camii, eski Ankara Belediye Başkanı Mimar Vedat Dalokay'ın Ankara'daki Kocatepe Camii için çizdiği projeye tıpatıp benziyor



Gassan, Gazi, Ghada Şakir kardeşlerin baba ve anneleri İbrahim-Semiha Şakir anısına İstanbul Karacaahmet'te yaptırdıkları Şakirin Camii geçen Cuma ibadete açılmıştı. ‘Ultra lüks' görüntüsüyle dikkat çeken ve dekorasyonunu sosyetik isim Zeynep Fadıllıoğlu yaptığı için ilk günden ‘sosyete camisi' olarak tanımlanan Şakirin Camii ile ilgili daha ilginç bir detay ortaya  çıktı.

 

Vedat Dalokay'ın projesi

 

Şakirin Camii, eski  Ankara  Belediye Başkanı Mimar Vedat Dalokay'ın Ankara'daki Kocatepe Camii için çizdiği projeye tıpatıp benziyor. Kocatepe Camii için açılan proje yarışmasını Vedat Dalokay kazanmıştı. 1967'de temeli bile atılmışken, geleneksel camilere benzemediğini iddia edenlerin baskısıyla bu proje iptal edilmişti. Dalokay'ın ‘modern' cami projesinin yerine Osmanlı tarzındaki proje kabul edilmişti. Bu projenin mimarı ise Hüsrev Tayla idi.

 

Saygı mı, kopya mı?

 

Hüsrev Tayla'yı şimdi Şakirin Camii'nin mimarı olarak görüyoruz. Mimarlık çevreleri, Hüsrev Tayla'nın Dalokay'ın projesine bu kadar benzeyen bir esere imza atması konusunda bölündü. Kimileri bunu, Dalokay'a ‘bir saygı duruşu' olarak görüyor. Kimileri ise projenin düpedüz kopya olduğunu öne sürüyor. Ancak neden ne olursa olsun Türkiye modern bir camiye kavuştu. 42 yıl önce Ankara'da uygulanamayan proje de o dönemde ‘moderne karşı gelenekseli' temsil eden bir mimar tarafından İstanbul'da hayata geçirildi.

Posta

Şevket Eygi, Şakirin Camisi'ni yapanları tebrik etti

5 yıldızlı modern cami


Geri Dön