29 / 03 / 2024

Şan Tiyatrosu çok amaçlı salon olarak yeniden yapılacak

Şan Tiyatrosu çok amaçlı salon olarak yeniden yapılacak

Eski Şan Tiyatrosu, açık otopark ve tarihi sıraevlerin bulunduğu parsellerde yükselecek alışveriş-kültür-iş ve yaşam merkezi Şan City ile yeniden perde açacak



İstanbul'un kalbi sayılan Taksim ile Talimhane-Elmadağ'ın kesiştiği noktada, eski Şan Tiyatrosu, açık otopark ve tarihi sıraevlerin bulunduğu parsellerde yükselecek alışveriş-kültür-iş ve yaşam merkezi Şan City ile, 22 yıl önce yanan ünlü tiyatro yeniden perde açacak. Vizzion Europe tarafından geliştirilen ilk projede değişikliğe gidildi, imar yoğunluğu düştü. İlk çalışmada 180 bin metrekareyi geçen kapalı alan vardı, son çalışmada 107 bin metrekarelik inşaat öngörülüyor.

İstanbul'da, Elysium markalı lüks konut projeleri ile öne çıkan Ofton İnşaat'ın Yönetim Kurulu Eş Başkanı Yusuf Şimşek, geçen hafta yayınlanan haberimizde Taksim Elysium Suites projesini anlatırken, bitişik parsellerde çalışmaları süren bir kompleksten de bahsetmişti. Sohbetimizde Vizzion Europe'nin geliştirdiği bu projeyle ilgili çok detaylı bilgiler veren Yusuf Şimşek, kendi projelerinin de bu kompleks ile önem kazanacağını ifade etti.

Hastane yıkılmayacak

Yusuf Şimşek'in bahsettiği, ancak Ofton İnşaat ile hiçbir ilgisi olmayan proje, bu sütunlarda Ofton'un projesi gibi yayınlandı. Daha detaylı bilgiye, sınırlı sürede ulaşmaya çalışma kaygısı, bu büyük hataya yol açtı. Hem Yusuf Şimşek'ten, hem Vizzion Europe'den ve de okuyuculardan özür diliyoruz. Haberimiz üzerine Hürriyet'e yazılı açıklama gönderen ve yanlışlığı düzelten Ermeni Katolik Surp Agop Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkam Bernard Sarıbay, şu ifadelere yer verdi: "Haberinizde Ermeni Katolik Surp Agop Vakfı'na ait alışveriş merkezinin 200 bin metrekare büyüklüğünde olacağı, huzurevinin kalacağı, araziye İstinyePark ayarında kompleks yapılacağı ifadeleri yer almaktadır. Vakfımızın var oluş amacı, Ermeni Katolik Surp Agop Hastanesi'dir. Bu nedenle öncelikle belirtmek gerekir ki hiçbir şartta hastanemizin ortadan kaldırılması mümkün değildir. Ofton İnşaat ile vakfımız arasında hiçbir ilişki yoktur. Vakfımız, merkezi Belçika'da bulunan Vizzion Europe grubunun bağlı şirketlerinden Şan Gayrimenkul A.Ş. ile yapılan anlaşma uyarınca vakfımıza ait çeşitli parseller üzerinde proje geliştirilmektedir."

 Projenin, bahsedildiği kadar büyük olmayan, basit bir alışveriş merkezi olduğunu vurgulayan Bernard Sarıbay, "Şan Tiyatrosu'nun çok amaçlı salon olarak yeniden hayata geçirilmesi, yeni huzurevi yapılması ve bu yatırımları destekleyen lokanta, eğlence ve alışveriş mekanlarından oluşan projede, 200 bin değil 105 bin metrekare kapalı alan olacak" dedi. Vizzion Europe Grup yetkilileri, "Projede süreç bitmedi. Ticari kompleks için 15 bin metrekare taban alanı öngörülüyor. Hastane kalacak, dış cephesi yenilenecek. Kapalı otopark dahil yaklaşık 107 bin metrekare kapalı alan olacak. 44 yıl işletip vakfa devredeceğiz. Harbiye-Taksim Kongre Vadisi'ni destekleyen proje olacak." diyor.

Eski sıraevler yenilenecek sosyal konutlar da olacak

AKARETLER'in yenilenip rezidans ve otele dönüşen ünlü sıraevlerinde olduğu gibi, eski Şan Tiyatrosu'nun bitişiğinde yer alan ve mülkiyeti Ermeni Katolik Surp Agop Vakfı'na ait parsellerdeki sıraevler de, Şan City projesi kapsamında restore edilecek. Projede ofis blokları da olacak, ancak bu bloklarda imar yoğunluğu, bölgedeki yapılardan daha fazla olmayacak. Bu 'imar adası'ndaki değişik parseller, proje kapsammda toplam 3 ana parsele indi. Sıraevlerin hepsi farklı parsellerde yer alıyordu, ancak yenilenen proje kapsamında birleştirme yapıldı. Vizzion Europe, projede ticari blokları 44 sene işletip vakfa devredecek. Surp Agop Hastanesi'nin geçmişi 1831'e kadar gidiyor. Ermeni Katolik cemaatı için ihtiyaç duyulan bir kilise, bir hastane ve fakirhane için izin alınmış, Padişah Fermam ile inşaata 25 Aralık 1831 de başlanmış.


Arazi, yıllardır yatırımcıların ilgi alanında

SURP Agop Hastanesi Vakfı'nın kuruluşu da 1930'lara dayanıyor. Hastaneyi finanse eden cemaat, 20 dönümlük araziyi almış. Hastane ve vakfa ait Şan Tiyatrosu bu arazi üzerinde yer alıyor. Sonra, bölgede başka binalar da yapılmış. Evler, dükkanlar ve ilk sosyal konut örnekleri, vakıf arazisinde yer alıyor. İstanbul'un göbeğinde yer aldığı için çok değerli olan arazide bulunan eski Şan Tiyatrosu'nun kira geliri vakfa gidiyordu. Vakıf arazisinde, otel ve yeni tiyatro binası yapılması için Turgut Özal döneminde de, vakıf ile Tekfen grubu arasında görüşmeler yapılmıştı. Fakat bu mümkün olmadı. Vakıf, bir süre gelen teklifleri değerlendirip, soma Vizzion Europe ile anlaştı. 
 
VIZZION Europe'nin Şan City projesi, daha önce bölgenin imar durumuna göre hazırlandı ancak Taksim'e yakın bazı projelerin yükseklik sorunu yaşadığı göz önüne alınıp revize edildi. Projede, Cumhuriyet Caddesi'ndeki mevcut binalardan daha yüksek blok olmayacak. Vizzion Europe yetkilileri, proje hakkında şu bilgileri verdi:

Butik otel olabilir

"İmar durumunu zorlamak istemedik. İmara uygun olmasına rağmen, bazı örneklere bakıp imar yoğunluğunu düşürdük. Bu yüzden, 180 bin metrekareyi geçen kapalı alan, yeni çalışmalarda 107 bin metrekareye kadar düştü. Kompleks ile eski Şan Tiyatrosu yeniden hayat bulacak. Şan Tiyatrosu, eskiden müzikallerin yapıldığı bir yer. Devasa bir alışveriş merkezi bloğu olmayacak. Sadece ofisler, yeme-içme mekanları, Şan Tiyatrosu, bazı mağazaların olduğu basit bir alışveriş merkezi olacak. Oteller vadisini destekleyen bir proje olacak. İmar planları otele elveriyor ancak, ancak otel öncelikli değil. Belki butik olmak koşuluyla bir otel olabilir. Huzur evi ve hastane kesinlikle kalacak. Huzur evi yıkılıp şimdiki olduğu yere yeniden yapılacak. 107 bin metrekarelik inşaatın toplam maliyeti 120-130 milyon dolar olur. Vizzion Europe'ye ünlü markalar ortak. Onun için, kimseye 'buraya gelin' demedik. Bittikten sonra kiralamalar başlayacak."
Ali Öztürk/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön