25 / 04 / 2024

Üçkuyular'daki benzin istasyonu ihalesi dün yapıldı!

Üçkuyular'daki benzin istasyonu ihalesi dün yapıldı!

Konak Belediye Başkanı Tartan 'ın ısrarla istediği Üçkuyular'daki benzin istasyonu ihalesi dün yapıldı. İhale, CHP 'den karşı çıkanlar ile AK Parti cephesi tarafından dava edildi




AK Parti'nin yanı sıra birçok CHP'li Meclis üyesinin de karşı çıkmasına rağmen Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın ısrarla istediği Üçkuyular'daki benzin istasyonu ihalesi dün yapıldı. Konak Belediyesi'nin şirketi Merbel AŞ'ye ait Üçkuyular'daki tartışma yaratan benzin istasyonunun ihalesini KDV dahil 56 milyon 640 bin TL teklif veren Doğuş Holding'e ait İstinye Park Projesi'ni yapan Orta Gayrimenkul Yatırım Yönetimi A.Ş. aldı. İhaleye karşı hem CHP hem de AK Parti kanadından 'dava' açıldı. CHP'li Meclis Üyesi Ahmet Doğan ve AK Partili Meclis üyesi Sevim Tozan, ihalenin iptali için dava açtıklarını söyledi. İhaleyi takip eden meclis üyeleri satışa karşı çıkarken, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Benzin istasyonunun işletmesi değil, arazisi bizim. Sosyal belediyecilik anlayışının gereklerini yerine getiriyoruz" dedi.


Sosyal belediyecilik 

Kültürpark Fuar Evlendirme Dairesi'nde yapılan ve belediyenin internet sitesinden canlı yayınlanan ihaleye Doğuş Grubu'na ait Orta Gayrimenkul Yatırım, OPET, Seç Akaryakıt, Tutka ve İstiridye Petrol teklif verdi. Açık artırmayla gerçekleşen ihale 8 aşamada tamamlandı. En yüksek ikinci teklifi veren OPET son turda çekildi. Doğuş Grubu'na ait Orta Gayrimenkul, toplamda 56 milyon 640 bin lira teklifle benzin istasyonunun yeni sahibi oldu. İhale komisyonu, resmi kararı önümüzdeki günlerde açıklayacak.

İhale öncesi açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Benzin istasyonunun işletmesi değil, arazisi bizim. Biz sosyal belediyecilik anlayışının gereklerini yetire getirdik. İhaleyi çağın gereklerine uygun yapıyoruz. Aslında bu bir zorunluluk değildir. Özellikle ihale öncesi 2886 sayılı kanun gereği açık ihale şeklinde yapılmasını istedim. Buranın belediyenin adına yakışır bir şekilde değerlendirilmesini istiyorum" dedi. 

Tartan konuşurken ihale salonunda bulunan AK Parti Meclis Üyesi Sevim Tozan, ihalenin yapılmasının uygun olmadığını söyledi. İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınmadığını ifade eden Tozan, teknik olarak sorunlar bulunduğunu dile getirdi. Konuşmasında 'ihaleyi durdurun' diyen Tozan ile Belediye Başkanı Tartan arasında kısa süreli tartışma çıktı. Tozan'a "Şov yapmaya gerek yok. Size hiç yakışmıyor" diyen Tartan, ardından salonu terk etti.


CHP'den kimler karşı

Tartan'ın ayrılmasından sonra itirazını komisyona sunan Tozan, yazdıklarını okudu. Tozan, ailenin yapılması için teknik eksiklikler bulunduğunu ve tekliflerin alınamayacağını öne sürerek itiraz dilekçesi verdi. İhale Komisyonu Başkanlığı'nı da yürüten Konak Belediye Başkan Yardımcısı Merbel Başkanı Mehmet Yunak ise, "Yaptığınız ihale kanununa uygun değil. Lütfen oturun ve ihale bittiğinde açıklamanızı dışarıda yapın" dedi. Ayrıca komisyon, Tozan'ın sunduğu yazılı itirazı kabul etmedi. 

İhaleye hem CHP hem de AK Parti kanadından büyük tepki geldi. CHP'li meclis üyelerinden Kadir Çakar, Mesut Ak, Adnan Akyarlı, Ceyhan Yücelmiş, Gökhan Çiçek, Muhsin Kara, Ahmet Doğan, Mümtaz Rodos, Mehmet Şerif Demir'in uygulamaya karşı olduğunu belirtildi. Bu isimlerden ıÜüMeclis Üyesi Ahmet Doğan, "Bu alanı şirket işletsin ya da kiraya versin' dedik. Ancak belediye kalktı burayı satışa çıkardı. Burası belediyenin en kıymetli arazisi. Biz İzmir'deki yaşayan çocuklarımızın geleceğini sattık. Oranın değeri çok çok daha fazla. Burası para makinesi. Satışın iptali için dava açtım. Konak Belediyesi bu benzin istasyonun Marbel Şirketi'ne devrederken İçişleri Bakanlığı'na sorması gerekiyordu. Bunu yapmadılar. Bu maç 90 dakika. Şuan ilk yarı oynandı" dedi. 

Meclis Üyesi Kadir Çakar da, "Beklentim 60 milyondu. Hayırlısı. Hakan Başkan, 'burası ileride elimizden alınabilir. Benzin istasyonun arkasına alışveriş merkezi yapılacak. Çevre bakanlığı ile yeşil alan ilan edilecek' dedi. Bunun için bir şey diyemedim. Yoksa bu satışa karşıydım. Her şeyin hayırlısı" dedi. Meclis Üyesi Mesut Ak, "Fiyata karışmadım. Satışa karşıydım. Her zaman bunun yanlış olduğunu ifade ettim" dedi. 


Evcim: Hakan Tartan İzmir'e ihanet etti

Konak Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Rıza Evcim ise, "Bugün gerçekleştirilen ihale her ne kadar yasal zeminde görünse de geriye dönük olarak Konak Belediyesi'nin meclisinde alınan karar saptırılmış, mülkiyet devri gerçekleşmiştir. Oysa belediye meclisi mülkiyeti değil intifa hakkını ayni sermaye olarak tahsis etmiştir. İntifa hakkı denilen şey de akaryakıt istasyonunu kullanma hakkıdır. Belediye şirketi Merbel A.Ş'nin 640 çalışanına geriye dönük borçlarını ödemesi için bu mülkiyeti kiralayarak kullanma hakkı verilmiştir. Satılması için izin verilmemiştir. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan İzmir'e ihanet etmiştir. Günü kurtarmak amacıyla yapılan bu ihalenin hesabını Konak halkı sandıkta soracaktır" dedi.


İhalenin iptali için mahkemeye başvurdu

Akaryakıt istasyonunun bulunduğu alanın yıllar önce hizmet alanı olması için kamulaştırıldığını belirterek şirkete satış için İçişleri Bakanlığı'nın onayının alınmadığını belirten Konak Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Sevim Tozan da ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Yasa gereği belediyeye ait olan bir mülkün İçişleri Bakanlığı'nın izni olmadan hiçbir şirkete devrinin yapılamayacağını belirten Sevim Tozan, "Yasal olarak Konak Belediyesi'ne ait olan bu mülkü Merbel satışa çıkaramaz. Ayrıca burası belediye hizmet alanı olarak kamulaştırılmıştır. Bu yönüyle de sahışlarında muvafakatı alınması gerekiyordu. Bu satışın gerçekleşmesi durumunda söz konusu şahıslar ihalenin iptalini isteyebilir. Bu durumda kamu zararı oluşur. Kamu zararının önlenmesi ve vatandaşın hakkını savunma adına ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması için partim adına mahkemeye başvurdum" diye konuştu. Tozan, kendisinin ihaleye itiraz için verdiği dilekçeyi, Doğuş Grubu temsilcilerinin müdahalesiyle Konak Belediyesi İhale Komisyonu'nun kabul etmediğini ileri sürdü. 



Yeni Asır




Geri Dön