29 / 03 / 2024

Ucuz faiz dönemi başlıyor!

Ucuz faiz dönemi başlıyor!

Gerçekçi olalım. TCMB’nın yeni başkanı ve değişecek olan üst yönetim kadroları;Kısa sürede faizi aşağıya çekmeye çalışacaklar. Ortam da faiz indirimine müsait.



Gerçekçi olalım. TCMB’nın yeni başkanı ve değişecek olan üst yönetim kadroları;


Kısa sürede faizi aşağıya çekmeye çalışacaklar.


 Ortam da faiz indirimine müsait. 


Büyüme yüzde 4 oldu. Cari açık küçülüyor. Enflasyon geriliyor. Sanayi üretim endeksi artış gösteriyor.(Unutunuz bunların hangi faturanın sonucu olduğunu). Ülkede bahar havası esiyor. Büyüklerimiz de ucuz faizden yana…


Bu bahar havasında Merkez Bankası’nın faiz indirimine başlamaması imkansız. 


Ucuz faizi isteyenler, ucuz faizin yatırımları artıracağına, piyasadaki durgunluğu gidereceğine inanıyorlar.


Faiz ucuzlar ise yatırım yapmayanlar yatırım yapmaya başlayacak. Yatırımlar sayesinde üretim, ardından istihdam ve sonuçta büyüme oranı artacak.


Ucuz faiz sayesinde konut talebi artacak, Halkımız ucuz faizin cazibesinde borçlanarak konut satın alacak. Konut sektöründeki canlılık artarak devam edecek.


Faiz ucuzlayınca talebin artması sonucu belki enflasyon yükselir ama… Önemli değil. Ucuz faiz nedeniyle belki döviz girişi yavaşlar ama… Olsun… Döviz fiyatı artınca ihracatçı kazanır. İthalat yavaşlar.


Mevduat sahipleri, parasını Bireysel Emeklilik Sistemi’ne bağlayanlar faiz kaybına uğrayacak ama, ”olacak o kadar”.


Bütün bunlar faizin ucuzlatılmasını savunanların görüşleri.


Şimdilerde faizin ucuzlamamasını savunan kalmadı. Yakın zamana kadar faiz artırılmasını savunanlar şimdilerde faiz ucuzlamalı diyorlar.


Faizin ucuzlaması acaba halen borçlu olanlara mı yarar sağlayacak, yoksa yeniden kredi kullanmak isteyenleri mi yüreklendirecek?


Ucuz faiz kredi talebini artırırsa acaba artan kredi talebine nereden kaynak bulunabilecek?


Banka kredilerinin ana kaynağı mevduattır. Ucuz faiz mevduat kaynağının büyümesine imkan vermeyecektir. 


Merkez Bankası’nın faizi ucuzlatması, kredi kaynağının büyümemesi halinde kredilerde nasıl ucuzluk yaratabilir sorunu şimdilik gündeme gelmiyor.


Her ne ise, ucuz faiz dönemine giriyoruz. Sembolik indirimler, devam eder ve faiz indirimi önemli boyuta ulaşır ise, ucuz faizin ekonomiyi nasıl etkileyeceğini o zaman görebileceğiz.


 Dünya/ Tevfik Güngör


Geri Dön