19 / 04 / 2024

ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

ÜFE Üretici Fiyatları Endeksi ÜFE yeni adıyla Yİ- ÜFE, aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılıyor. Peki Yİ - ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?



ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

2005 yılından itibaren TÜİK, Üretici enflasyonunu belirlemek için ÜFE'yi kullanıyor. ÜFE Üretici Fiyatları Endeksi ÜFE, aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılıyor. Ancak geçtiğimiz ay enflasyon oranının adı değişerek Yİ-ÜFE oldu. Peki nedir bu Yİ-ÜFE?


Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi)

Yİ-ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Borçlar Kanununda yer alan bilgilere göre kira artışı ÜFE oranlarına bağlanıyor. Ev sahibi bu oranlardan yüksek oranda kiracısına zam yapamıyor.


Bugün TÜİK Şubat 2014 dönemine ait enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre geçtiğimiz ay sözleşmesi süresi dolan ve yenilenen kiralamalarda yapılacak zam oranları da belli oldu.


Yİ-ÜFE kira oranları..

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,11 artış gösterdi.


ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

Geçtiğimiz ay TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre kira artış hesabı bir önceki yılın aynı ayı baz alınarak yapılıyor.


Buna göre kiralamalarda maksimum yüzde 12,40 oranında zam yapılacak.



ÜFE oranları 2014 Şubat!


Geri Dön