27 / 04 / 2024

ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline de zam yapılıyor. Kirada yapılacak bu artış ÜFE ile sınırlandırılıyor. Peki, ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?



ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?

Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline de zam yapılıyor. Kirada yapılacak bu artış kanun hükümleri ile sınırlandırılıyor.


Ancak hesaplama mesken ve işyeri için farklı şekilde yapılıyor. Meskenlerde yapılacak zamda artış ÜFE oranlarından fazla olmazken, işyerlerinde yapılacak zamda sözleşme serbestisi uygulanıyor. 


Kira artışı hesaplamalarında kullanılan ÜFE; Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi oluyor.


ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Bu oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Sözleşme hangi ay yenilendiyse o ayki oranlar kullanılarak kira bedelinde artış yapılabiliyor. Peki, Ağustos ayında kirada ne kadar artış yapılabilir?


Ağustos ayında açıklanan oranlara göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Yukarıdaki enflasyon oranlarına göre bu ay meskendeki kiracıya en fazla 5,62 oranında zam yapılabilecek.



Kiracı konut sigortası yaptırabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön