23 / 04 / 2024

ÜFE oranında kira artışı!

ÜFE oranında kira artışı!

ÜFE oranında kira artışı ististikleri, bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Enflasyon oranlarına göre, Ocak 2014'te dolan kira sözleşmelerinde kira artışı yüzde 5,22 oranının üzerine çıkamayacak...



ÜFE oranında kira artışı!

Sözleşme süresi dolan kira sözleşmelerinde yapılacak zamlar, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarına bağlı olarak yapılıyor. Kira artışı 2014, ÜFE oranlarını geçmeyecek şekilde yapılıyor.


Ancak, 2014'te yapılan TÜİK açıklamasına göre, ÜFE olarak adlandırılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılacaktır.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.


Türkiye İstatistik Kurumunun resmi internet sayfasında yayımladığı Üretici Fiyat Endeksi bültenine göre Ocak 2014 dönemine ait Üretici Fiyat Endeksi oranları,  on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,22 artış gösterdi.


Buna göre kira sözleşmenizin Ocak 2014'te dolması halinde kira artışınız yüzde 5,22 oranının üzerine çıkamayacak. 


ÜFE oranları kapsamında yer alan diğer veriler, İstatistik Kurumunun yayımladığı Üretici Fiyat Endeksi bülteninde şu şekilde açıklanıyor:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %3,32 arttı


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %3,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,32, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,72 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,22 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %3,68, imalat sanayi sektöründe %3,29, elektrik ve gaz sektöründe %3,60, su sektöründe %1,39 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış diğer mamul eşyalar sektöründe gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar (%7,82), metal cevherleri (%6,64), diğer ulaşım araçları (%6,15) alt sektörleridir. Buna karşılık temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (%0,21), ağaç ve mantar ürünleri (%0,53), kömür ve linyit (%0,79) bir ay önceye göre endekslerin en az artış gösterdiği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ocak ayında en fazla aylık artış dayanıklı tüketim mallarında, en fazla yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.



Yurt içi üretici fiyat endeksi Ocak 2014!


Geri Dön