18 / 04 / 2024

ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılan üretici fiyatları endeksi, her ay TÜİK'in sayfasında yayımlanıyor. Peki ÜFE oranları nasıl hesaplanır? İşte ÜFE oranları hesaplamaları...



ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanan ÜFE oranları, her ay TÜİK'in internet sayfasında açıklanıyor.


TÜİK'in sayfasında yer alan Üretici fiyatları endeksi hesaplamalarına ilişkin bilgilere göre, hesaplamalar için temel dönem 2003 yılı olarak belirleniyor.


ÜFE oranları hesapları:

Temel fiyat endekslerinin hesaplanması: Fiyatların ağırlıklı aritmetik ortalaması alınmaktadır.


Ağırlıkların güncellenme sıklığı: Her yıl.


Cari ağırlıkların ait olduğu dönem: t-2


Mevsimsel maddeler: Tarım ve balıkçılık ürünleri için değişken ağırlıklar kullanılmaktadır.


Mevsimsel düzeltme: Yapılmamaktadır.


Temel veri kaynaklarının niteliği:

Temel veri kaynağı olarak Ulusal hesaplar, sanayi ve tarıma ilişkin ürün ve üretim istatistikleri ve Üretici Fiyatları Endeksi anketi kullanılmaktadır. Fiyat verileri anket yoluyla derlenmektedir.


NACE sınıflamasında üçlü grup ve daha üst düzey ağırlıkları Ulusal Hesaplar sisteminden elde edilmektedir. Ürün ve ürün grupları ağırlıkları ise sanayi üretim anketi, yıllık ürün (Prodcom) istatistikleri, tarımsal istatistiklerden elde edilmektedir.  


ÜFE'de kapsanan sektörler

Gayrisafi millî hasıla (GSMH) içinde yer alan iktisadî faaliyet kollarından, Tarım, avcılık, ormancılık-Balıkçılık Sanayide; Madencilik ve taş ocakçılığı-İmalat sanayii-Elektrik, gaz ve su sektörleri


ÜFE'de kapsanmayan sektörler

ÜFE'de kapsanan 5 ana sektör dışında kalan inşaat,toptan ve perakende ticaret, otel ve lokantalar, ulaştırma, depolama, haberleşme, malî aracı kuruluşların faaliyetleri, eğitim, sağlık işleri ve sosyal hizmetler gibi ticaret ve hizmet faaliyetlerinde yer alan sektörler endekste kapsanmamaktadır.



Kira nasıl arttırılır?
Kira artışı üfe hesaplama!




Geri Dön