29 / 03 / 2024

Uğur Dumankaya: Yabancı yatırımlar için proaktif çalışmalar gerekli!

Uğur Dumankaya: Yabancı yatırımlar için proaktif çalışmalar gerekli!

Uğur Dumankaya, 'Hedeflerimizi belirledik. Yabancı yatırımlar için proaktif çalışmalar gerekli. Firma bazında değil, sektör bazında hareket etmeliyiz. Organize çalışarak fuarlara da katılırsak ilk etapta sınırlı olan satışlar, zamanla artacaktır'



Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alabilmesinin önünü açacak yasa taslağının hazırlıklarına başlanması, sektörde büyük bir heyecan yarattı. çevre ve şžehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamasına göre mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesine bakmaksızın yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alabilmesinin önünü açacak yasa taslağı hazır ve önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na getirilecek.

Körfez ülkeleri akın eder

Gayrimenkul Yatınm Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkam Işık Gökkaya: Yabancılara mülk satışında engel olan mütekabiliyet ilkesinin yer aldığı Tapu Kanunu, sektör için çok önemli problem. Türkiye'de 2005-2008 arasında gayrimenkul sektörüne yapılan doğrudan yabancı sermaye girişi yaklaşık 3 milyar dolar. Gayrimenkul alımı konusunda yabancılara herhangi bir sınırlama getirmeyen İspanya'ya ise bu dönemde 10 milyar dolan aşan yabancı sermaye girişi oldu. Türkiye'de, gayrimenkul alımı ile doğrudan yapılan yatırımlar 2009'da 1.8 milyar dolar, 2010 yılında ise 2.5 milyar dolar. Karşılıklılık koşulunun kaldırılması halinde Türkiye'ye yıllık 5 milyar dolan aşkın yabancı sermaye girişi olur.

Türkiye için çok önemli bir potansiyel olan körfez ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinin, mütekabiliyet ilkesinden dolayı Türkiye'den konut alma imknları yok. Oysa bize coğrafi olarak çok yakın ülkeler.

Fiyatlar artar mı

Engellerin kaldınlmasıyla başta körfez ülkeleri olmak üzere, Suudi Arabistan, Suriye, Dubai, Azerbaycan, Katar ve İran'dan birçok kişi Türkiye'de alım yapar. Aynca Rusya da önemli. Araştırmalara göre Rusya vatandaşlarının 2009 itibarıyla en çok gayrimenkul alımı yaptıklan üçüncü ülke Türkiye. Kanunun çıkmasıyla birlikte konut fiyatlarında ciddi artışlar beklemiyorum. Ama metropollerde, İstanbul'da belirli bölgelerde fiyat artışı yaşanabilir.

Türkiye kazanacak

Konut Geliştiricileri ve Yahnmcılan Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk çelik:

Mütekabiliyet, 1934 'te yürürlüğe giren Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde. O günlerin Türkiye'si ile 21'inci yüzyıl Türkiye'si arasında çok büyük farklar var. Bugün artık demokrasisi gelişmiş, özgüveni yüksek, ekonomik olarak da rüştünü ispat etmiş bir Türkiye var. 1934 yılındaki duygular ile hareket edemeyiz. Sonuçta Türlüye kazanacak. Tarih buna emek veren isimleri altın harflerle yazacak ve sektör minnetle anacaktır.

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya:

Türkiye'ye olan ilgiyi arttırmak ve canlandırmak gerekir. Özellikle Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlerden talep artacaktır. Cari açığın kapanması çabalanna destek olur. Başlangıçta yabancıya konut satışı sınırlı olacaktır. Firmalann iç organizasyonlannı geliştirip bu bölgelerde proaktif çalışmalar içerisinde olması gerekir. Devletin de gerekli düzenlemeleri yapması, teşvikler ile sektörün önünü açmasından sonra, sektörün büyük oyuncularının bir araya gelip örgütlenmesi, bu konu üzerine kurulacak bir dernek ile çalışmalara başlaması gerekir. Ancak bu şekilde bir organize hareket söz konusu olduğunda yabancı yatırımcıya yönelik yapılacakpazarlama çalışmaları sonuç verecektir. Özellikle yurtdışı fuarlara katılım ve o bölgelerde yapılacak reklam çalışmalan satış rakamlan her yıl kat ¬lanarak artacaktır. Türkiye'yi yılda en az 10 milyar dolar seviyesine taşıyacaktır.

Stratejik yerlere dikkat

Özyurtlar şžirketler Grubu Başkam Tamer Özyurt:

Onlarca sektörü canlandıran inşaatın hareketlenmesi ekonomiye olumlu yansır. Sadece Türkiye'nin güvenliği açısından stratejik öneme sahip noktalara dikkat edilmeli. Diğer yerlerde birtakım gayrimenkullerin yapılması ve yabancı alıcılara satılması, o bölgenin gelişmesini sağlar. Bayraktar'ı bu konuda destekliyoruz.

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkam BUent Dündar:

Destekliyoruz. Olumlu buluyoruz.

Propa İnşaat İcra Kurulu Başkam Can Reşit Özçiçek:

Cari açığa ilaç olur. İhracatta her 100 dolarlık gelir, ortalamada her 50 dolarının ithal ikamesi olarak know-how, hammadde ve ara mamullere gidiyor, yabancılara gayrimenkul satışında ise 100 dolarlık satışın tümü ülke içinde kalacak. İhracattan krlı olur.

YILDA EN AZ 5 MİLYAR DOLAR

Işık Gökkaya: Türkiye'de 2005-2008 arasında gayrimenkule doğrudan yabancı sermaye girişi yaklaşık 3 milyar dolar. İspanya'ya ise 10 milyar doları aşan para girdi. Türkiye çözerse yılda en az 5 milyar dolar giriş olur.

TÜRKİYE KAZANIR

Ömer Faruk çelik: Artık demokrasisi gelişmiş, özgüveni yüksek, ekonomik olarak da rüştünü ispat etmiş bir Türkiye söz konusu. Bugün 1934 yılındaki duygular ile hareket edemeyiz. Yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engellerin kaldırılması ile Türkiye kazanacak.

ORGANİZE OLALIM

Uğur Dumankaya: Hedeflerimizi belirledik. Yabancı yatırımlar için proaktif çalışmalar gerekli. Firma bazında değil, sektör bazında hareket etmeliyiz. Organize çalışarak fuarlara da katılırsak ilk etapta sınırlı olan satışlar, zamanla artacaktır.

Cumhuriyet Emlak/ Fatma Koşar-şžehriban Kıraç


Geri Dön