16 / 04 / 2024

Ulaştırma Bakanlığı, Ankara metrosunu tamamlayacak

Ulaştırma Bakanlığı, Ankara metrosunu tamamlayacak

Ankara Metrosu inşaatının Ulaştırma Bakanlığı tarafından bitirilmesini öngören yasa Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi



Büyükşehir belediyesinin yıllardır tamamlanamadığı  Ankara  Metrosu inşaatının Ulaştırma Bakanlığı tarafından bitirilmesini öngören yasa Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Karayolları Yasası'yla devlet kurumları tarafından gerçekleştirilen yap-işlet-devret (YİD) sisteminde kullanılacak kredilere devlet garantisi getirildi. Muhalefet “bu garanti 3. köprü için veriliyor” eleştirisi yaptı. Yasayla, metropollerdeki metro inşaatlarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından devralınarak tamamlanması da sağlandı. Böylece Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in tamamlayamadığı ve yılan hikayesine dönen Ankara metrosunu Ulaştırma Bakanlığı devralarak bitirecek. Yasayla, bölünmüş yollarda hız sınırı 110 km.'ye yükseltilirken, çift yönlü karayollarında 90 km., otoyollarda ise 120 km. olarak uygulanmaya devam edecek.

Genel Kurul'da, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı radikal değişikliklerin ardından kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, şehirlerdeki metro ve raylı sistemlerin yapımı Bakanlar Kurulu kararıyla Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılabilecek. Bu yatırımlar, işletme aşamasında proje maliyeti üzerinden, Hazine onayıyla yeniden ilgili belediyeye veya iştirakine devredilecek. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, düzenlemeyi, “Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne hep veriyoruz, ama almıyoruz. Ankara Belediyesi'nin Hazine'ye borçları ne olacak? Hazine raporuna göre vadesi geçmiş borçların tamamı 7.3 milyar TL. Bunun 4.2 milyar TL'si sadece Ankara Belediyesi'ne, bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO'ya ait. Eğer samimiyseniz bir nüfus kriteri koyup bunu bütün belediyeler için getirelim” diyerek eleştirdi.

YİD'e devlet garantisi

Yasaya eklenen yeni maddeye göre, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen yatırım ve hizmetlere ilişkin sözleşmelerin süresinden önce feshedilerek, feshin ilgili idareler tarafından devralınması halinde, sözleşmelerde öngörülmüş olması kaydıyla söz konusu yatırım ve hizmetler için sağlanan dış finansmanı üstlenecek kuruluşu ve üstlenim koşullarını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Böylece kamu tarafından gerçekleştirilen YİD'lerdeki kredilere devlet garantisi gelmiş olacak.

Taşıma sınırının üstünde yolcu alan sürücülere uygulanan yolcu başına 50 TL'lik ceza 60 TL'ye çıkarıldı. Aşırı yük taşıyan kamyonlara da aşamalı olarak 500 TL ila 3 bin TL arasında para cezası kesilecek. Taşıma sınırının yüzde 20 ve üzerinde fazla yükü bulunan kamyonun yola devam etmesine izin verilmeyecek.
Trafik güvenliği bakımından tehlike yaratacak şekilde yükleme yapanlara 500 lira, taşınan yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirenlere 1000 lira, yolda dengeyi bozacak şekilde yükleme yapanlara ise 125 lira ceza kesilecek.
Milliyet


Geri Dön