23 / 04 / 2024

Ülke ekonomisini inşaat sektörü sırtlıyor!

Ülke ekonomisini inşaat sektörü sırtlıyor!

BİM-FED, bünyesinde yer alan; Sincan, Etimesgut, Yenimahalle, Çankaya, Mamak İnşaat Müteahhitleri Dernekleri, İMKON, Sincan ve Etimesgut Belediyeleri ile birlikte "Mesleki Yeterlilik Belgeleri ve İş Güvenliği Semineri" düzenledi.



10 Mart Perşembe Günü Etimesgut Belediyesi Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi'nde, gerçekleştirilen seminere Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirci, BİM-FED Genel Başkanı Mustafa Şahin ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte çok sayıda inşaat sektör çalışanı ve müteahhitler katıldılar. 


Seminerde, 5544 Sayılı Yasa ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayınlanacak Tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu üzerinde durularak, iş güvenliği ile ilgili sunumlar paylaşıldı. 


Seminerin moderatörlüğünü yürütmek üzere bir pan oluşturuldu. Divana Tuncay Tekay Başkanlık ederken. Divan üyeleri sırasıyla şu isimlerden oluştu; BİM-FED Genel Başkan Yardımcıları Nazmi Şahin ve İlyas Şirin, İç Mimar Vildan Orhan Altınel, Etimesgut inşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Baki Çelen, Yenimahalle inşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Suat Alp, Sincan İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Cafer Acar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından başlayan seminer açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmalarından ilkini Yenimahalle İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Suat Alp yaptı.


Alp yaptığı konuşmada, seminerin yapılmasında destek veren herkese teşekkür ederken, katılımcıları selamladı. Suat Alp'in ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Sincan İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Cafer Acar. Değişen dünya koşullarında inşaat sektöründe de çok önemli gelişmelerin yaşandığını hatırlatarak; İnşaat sektöründe son yıllarda önemli adımlar atılıyor. Çağdaş iş hayatını yakalamak adına bir dizi kanun ve yönetmelik hayatımıza girdi. 


Bence geç kalınmış bu kanunlarda mesleğimiz ve insan hayatı koruma altına alınmaya çalışılıyor. Önceliğimiz insan olması gerekir. 

Hepimizin amacı ticaret yaparak para kazanmak ve ülke ekonomimizi katkı sağlamak. Ama biz bunları yaparken bazen iş güvenliğini unutuyoruz. Çok büyük bedeller ödememize rağmen iş güvenliği giderleri inşaatlarımızın yüzde sadece 1 'ini oluşturuyor. Bu konuya özen göstermemiz gerekiyor. 


Çalışanlarımızın da '"Bana bir şey olmaz" mantığından sıyrılarak iş güvenliği tedbirlerine uyması gerekir. 

İnsanların hayat ve çalışma standartlarını arttırmamız gerekiyor. 


Altıncı ayda yürürlüğe girecek bu kanunumuz umarım sadece kağıt üzerinde kalmaz. Gerekli denetimler ile bu kanunların tüm taraflarca uyulur, işletilir ve özümsenir olmasını temenni ediyoruz" dedi. 


Etimesgut İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Baki Çelen ise yaptığı açılış konuşmasında, kendisinin de inşaat işçiliğinden geldiğini hatırlatarak gerçekten çok tehlikeli bir meslek dalı ile uğraştıklarını söyledi. Bu denli tehlikeli meleklerde iş güvenliği kanunlarının eksiksiz uygulanması gerektiğini ve çalışanlarında bu kurallara uymasının şart olduğunu kaydeden Çelen; " Biz mesleğimizin bir sivil toplum kuruluşu olarak elimizden geldiğince mesleğimizi ilgilendiren bu tarz konularda eğitimler yapmaya, kanunları meslektaşlarımıza anlatmaya ve bu kanunlar hazırlanırken içerisinde yer almaya gayret gösteriyoruz" dedi. 


BİM-FED Genel Başkanı Mustafa Şahin ise yaptığı açılış konuşmasında katılımcılara seslenerek, kendisinin de bir inşaat ustası olduğunu, 1990 yılından itibaren de müteahhitlik yaptığını hatırlatarak, her platformda bundan dolayı duyduğu gururu paylaştığını söyledi. İnşaat sektörünün; Türkiye'nin ekonomisini sırtlayan, istihdama en çok katkı sağlayan bir sektör olması sebebiyle çok önemli olduğunun altını çizen Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü; " Türkiye bütçesinin yarısı kadar bir rakamı inşaat sektör temsilcileri olarak bizler sırtlıyoruz. Bizler, mühendisimizle, ustalarımız ile yatırımcılarımız ile ve mimarlarımız ile bu sektörün birer parçasıyız. Namusumuzla ve şerefimiz ile çalışarak alın teri dökerek rızkımızın peşinde koşuyoruz. Hiç birimizin bir diğerinden farkı veya üstünlüğü yok. Birimiz olmaz ise diğerimiz olmaz. Özellikle inşaatlarımızı yapan siz değerli ustalarımız olmaz ise bunarlın hiçbiri olmaz. Bizler bir bütünün parçalarıyız. Ancak bunun hepimize yüklediği çeşitli sorumluluklar var. Bu sorumlulukların en başında da bugünkü seminerimizin konusu olan iş güvenliği yer almakta. Hepimizin canı, kendimiz, ailemiz ve diğer arkadaşlarımız için önemli. 


Bu konu hakkında herkesin sektörü oluşturan tüm tarafların üzerine düşeni layığıyla yapması gerektiğini ve artık sektörümüzde iş kazalarının yaşanmaması gerektiğini belirterek hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum." Açılış konuşmalarının sonuncusunu Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirci gerçekleştirdi. Dcmirel, İnşaat sektörü ile uzun yıllar meşgul olduğunu ve kendisinin dc bir dönem müteahhitlik yaptığını hatırlatarak; " Benim uzun yıllara varan inşaat sektörü deneyimlerimde acı tatlı bir çok anım vardır. Ancak bu anılardan en acılarını iş kazaları oluşturmaktadır. Bu nedenle iş güvenliği çok önemlidir. Çalışanlarımızın gerekli tedbirleri alması, işverenlerimizin de bu tedbirleri almaları konusunda çalışanlara örnek ve destek olması gerekmektedir.

 

Siyasiler gerekli yasaları çıkarıyorlar bize düşen de bu yasaları uygulamak ve olumsuzluklar ile karşılaşmamak gerekmektedir. Kaderimiz, yazgımız tabi ki Haktan ancak bizim de öncelikle tedbirimizi almamız gerekmektedir. Biz tedbirimizi alalım takdiri yüce Rabbimize bırakalım. Tabi her şeyden önce işlerimizi yapabilmemiz için bir vatan sathı lazım. Vatan sathı olmadan hiç birimiz işlerimizi yapamayız. En büyük önceliğimiz vataa tek yürek tek bilek sahip çıkmaktır. 

Vata sathı içerisinde kaybedecek bir tek canımız bile yoktur. Bu satıhta birlik, dirlik ve beraberlik içerisinde ülkemize sahip çıkmamız lazım. 


Sahip çıkalım ki huzur olsun, huzurumuz olsun ki iş hayatımız ilerlesin, ticaret olsun, ticaret olsun ki istihdam sağlansın sizler iş yapabilesiniz, insanlar rahat iş ortamlarında çalışabilsinler ki ekonomik huzur ve refah düzeyi olsun, refah düzeyi olsun ki insanlarımız hem bu dünya hem de ahiretleri için yaşayabilsinler" şeklinde konuştu. 


Açılış konuşmalarının ardından BİM-FED Genel Başkan Yardımcısı ve Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin İş Güvenliği Konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda ilgili kanun ve yönetmelikleri anlatan Şahin, iş güvenliği ile ilgili doğru ve yanlış uygulamaları resimler ile anlattı. Seminerde son olarak BİM-FED Yönetim Kurulu Üyesi Mühendis Fatih Yılmaz Mesleki Yeterlilik Belgeleri ile ilgili katılımcıların sorularını yanıtladı. Som cevap bölümünün ardından ise seminer sona erdi. 


Yedigün Gazetesi


Geri Dön