29 / 03 / 2024

Ulus imar planının hukuka aykırı olduğu bildirildi!

Ulus imar planının hukuka aykırı olduğu bildirildi!

Danıştay 6. Dairesinin, Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı Nazım Ve Uygulama İmar Planı'nın onaylanmasına ilişkin Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının "hukuka aykırı" olduğunu bildirdi



TMMOB Peyzaj Mimarları Odasından yapılan yazılı açıklamada,  Ankara  Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 2007 yılında Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı Nazım Ve Uygulama İmar Planını onayan kararının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi talebi ile konunun yargıya taşındığı belirtildi.

Ankara 10. İdare Mahkemesinin, açılan davada işlemin hukuka aykırı olduğuna karar verdiğinin ve Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun kararını iptal ettiğinin aktarıldığı açıklamada, "10. İdare Mahkemesi kararının Ulus planlarının yürütmesinin durdurulması talebi ile yüksek mahkeme denetimine sunan Kültür ve Turizm Bakanlığının talebinin reddedildiğine dair Danıştayın onama kararı bugün tarafımıza tebliğ edilmiştir" bilgisine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ulus ve çevresindeki uygulamaları ile Ankara tarihini adeta yok eden bir anlayışın, bu onama kararı ile son bulmasını, Ulus'taki karmaşanın sebebi olan ve yeniden çalışmalarına başlanılan tüm uygulamaların derhal durdurulması talebimizi tekrar ediyoruz. Ulus'taki planlamanın kamu yararına dönük ve kültürel peyzaj planlama ilke ile uygulamalarına uygun olarak peyzaj mimarlarının da atılımı ile planlama sürecinin tüm kesimlerine açılarak Ulus'un yeniden tartışılmasına ve yeni bir planlama anlayışı için tüm kesimlerin oluşturacağı bir zeminin yaratılması için gerekli çalışmalara Belediye tarafından yeniden başlanması çağrısında bulunuyoruz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak bu süreçte üzerimize düşen görevi kamusal bakış açımızla en iyi şekilde yerine getireceğimiz inancı ile Ulus'ta daha fazla kent suçu işlenmemesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Mahkeme kararlarına uyunuz. Bu kararlar doğrultusunda alanları, demokratik planlama anlayışına açmak için üzerinize düşen görevi yerine getiriniz. İnat etmekten vazgeçin. Ankara tarihi kenti Anadolu uygarlığının sesidir. Bu uygarlığın sesine kulak verin."
AA


Geri Dön