25 / 04 / 2024

Uluslararası arenada yapı sektöründe neler oluyor?

Uluslararası arenada yapı sektöründe neler oluyor?

"Yapı Sektöründe Uluslararası Pazarlar ve Fırsatlar; Rusya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu" Yapı-Endüstri Merkezi'nde tartışıldı



Yapı ve mimarlık alanının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, hazırladığı Türk Yapı Sektörü Raporu verileri ışığında, DEİK- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliği ile yeni pazarları ve yatırım olanaklarını gündeme taşıdı... 

Konuşmacıların sunumlarında yer verdikleri karşılaştırmalı  sektör verileri ve finansal değerler YEM'in yeni hizmeti yapiveri.com veri portali üzerinden katılımcılara aktarıldı. 

Toplantı  Türk yapı malzemesi üreticileri, gayrimenkul ve müteahhitlik sektörünün üst düzey yöneticileri ve karar vericileri ile, ilgili sivil toplum kuruluşları, kamu/yerel yönetimlerin liderlerinden oluşan kalabalık bir izleyici topluluğunu bir araya getirdi.

Yapı  ve mimarlık alanının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi'nin, her yıl düzenli olarak hazırladığı Türk Yapı Sektörü Raporu verileri ışığında, DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliği ile düzenlediği "Yapı Sektöründe Uluslararası Pazarlar ve Fırsatlar" başlıklı toplantı büyük ilgi gördü. 22 Mart 2010 Pazartesi günü, Yapı-Endüstri Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, "Türk Yapı Sektörü Raporu" verileri ışığında gelişen pazarlar ve yeni yatırım olanakları, uzman sunumlarıyla gündeme taşındı. Toplantıda ayrıca Türk yapı sektörü yatırımcısı için büyük önem taşıyan Rusya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu bölgesindeki pazarın durumu, büyüklüğü, bu pazarlardaki yeni iş fırsatları gündeme getirildi.

40 yılı  aşkın süredir düzenlediği etkinlikler, oluşturduğu platformlar, yayınlar ve sektöre yönelik profesyonel bilgi hizmetleri ile yapı sektörünün nabzını tutan Yapı-Endüstri Merkezi gerçekleştirdiği bu toplantılarla içinde bulunulan mevcut durumu analiz ederek sektöre, yeni pazarlar, yeni fikir ve iş fırsatları hakkında bilgi aktarmayı, yeni bakış açıları kazandırmayı amaçlıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, yapı profesyonelleri ve yapı sektörünü hedefleyen yatırımcılara özel danışmanlık hizmeti vermek üzere hazırlanan, 18 yıllık Türk Yapı Sektörü Raporu arşivi de dahil olmak üzere, 35 ülkenin yapı sektörü verilerini barındıran içeriğiyle YEM'in yeni veri portali yapiveri.com'un, sektöre faydalı bir bilgi bankası olmasını temenni etti. 

Açılış konuşmasının ardından toplantının ilk bölümünde, DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk Afgan İş Konseyi Başkanı, Yüksel İnşaat A.Ş. Genel Müdürü/Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir; 'İnşaat Sektörünün Yurtdışı Açılımı ve Avrasya'daki Türk Müteahhitleri' başlıklı konuşmasında, Türk müteahhitlik sektörünün durumunu DEİK verileri üzerinden değerlendirdi. Rusya, Libya ve Türkmenistan'ın en büyük pazarlar olarak öne çıktığı dağılımda Candemir, önümüzdeki dönemde ümit vaat eden pazarlara dair bilgi verdi. 

Toplantının ikinci bölümünde; Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Barış Onay, 'Türk Yapı Sektörünün Güncel Durumu ve Fırsatlar' başlıklı konuşmasında sektörün mevcut durumunu ve son yıllardaki eğilimlerini; YEM'in 1994 yılından bu yana yayımladığı, yapı malzemesi üreticileri, profesyoneller ve yatırımcılar için yol gösterici bir kaynak olan "Türk Yapı Sektörü Raporu" verilerine göre değerlendirdi. Onay konuşmasındaki bilgileri, YEM'in yapı profesyonelleri ve yapı sektörünü hedefleyen yatırımcılara özel danışmanlık hizmeti vermek üzere hizmete açtığı yapiveri.com veri portali üzerinden, karşılaştırmalı finans verileri eşliğinde aktardı. Katılımcıların büyük ilgi gösterdikleri ve Türk yapı sektörü için bir ilk olan bu portal üyelik sistemi ile hizmet verecek. yapiveri.com veri portali YEM tarafından 18 yıldır hazırlanan Türk Yapı Sektörü Raporlarının tüm verileri da dahil olmak üzere, Türkiye ve Türk yapı sektörü için büyük önem taşıyan 35 yabancı ülkenin sektör verilerine ulaşım imkanı sağlarken, kullanıcıya yapı sektörüne yönelik her türlü veriyi basit bir sorgulama tekniğiyle analiz etme imkanı sunuyor. 

Toplantının son bölümünde ise; Avrupa'nın yapı ve konut üretimi ile ilişkili sektörler konusunda en güvenilir pazar araştırma firmalarından B+L Markdaten'in kurucusu ve ortağı Martin Langen 'Yapı Sektörü İçin Doğu Avrupa'daki Fırsatlar' başlıklı sunumunda, Doğu Avrupa pazarlarının dahil olduğu geniş coğrafyada yer alan bölgeyi, karşılaştırmalı yapı sektörü verileriyle değerlendirerek, son yıllarda bu pazarlardaki genel değişim ve eğilimler üzerinden önümüzdeki döneme dair öngörülerini paylaştı. YEM'in yeni veri portali yapiveri.com'da da kullanılan güncel sektörel verilerden ne gibi sonuçlar çıkarılabileceğini irdeleyen Langen, çalışmanın çekirdeğini oluşturan Doğu Avrupa Bölgesi'ne odaklandı.

Toplantıdaki konuşmalara dair detaylı bilgiye www.yapi.com.tr den ulaşabilirsiniz. 
 


Geri Dön