19 / 04 / 2024

Uluslararası heyetler Avrupa Serbest Bölgesi'ni inceledi!

Uluslararası heyetler Avrupa Serbest Bölgesi'ni inceledi!

Geçtiğimiz iki hafta, Avrupa Serbest Bölgesi'nde (ASB) uluslararası ziyaret trafiğinin en yoğun olduğu dönemlerden biri oldu. Ziyaret için gelen heyetlerin ardından Suudi Arabistan ve Tunus heyetleri de bölgede incelemeler yaptı



 Endonezya' dan Doğu Jakarta Endüstri Parkı ve Suryacipta Organize Sanayi Bölgesi, Vietnam'dan Thang Long Sanayi Bölgesi, Amata Nakorn Sanayi Bölgesi ve Amata Sanayi Bölgesi, Filipinler'den First Philippine Sanayi Bölgesi, İran'dan Araş Serbest Bölgesi heyetlerinin ardından Suudi Arabistan ve Tunus heyetleri de bölgede incelemeler yaptı.

Suudi Arabistan'da Serbest Bölge oluşturmayı amaçlayan hükümet yetkilileri ve ticaret odası başkanlarından oluşan heyetin Suudi Arabistan Sanayi Başkan Yardımcısı Dr. Tavvfig Fozan Al-Rabiyah başkanlığında ASB'yi ziyaret ettiğini ifade eden Avrupa Serbest Bölgesi Kurumsal İlişkiler ve İş Geliştirme Direktörü Cüneyt Çalık, "Gelen heyete Türkiye'deki karma stratejiyle oluşturulan serbest bölge konsepti hakkında bilgi verdik. Hedefimiz ASB'yi Türkiye'nin yurt dışında tanınan önemli markalarından biri yapmak"dedi. Suudi Arabistan Sanayi Bakanı Yardımcısı Al-Rabiyah de ülkelerinde henüz bir serbest bölge konsepti ve uygulaması olmadığını ifade ederek, "Türkiye'deki Serbest Bölge konsepti gerçekten ilgi çekici ve cazip. Devlet tarafından yatırımları teşvik için verilen vergisel avantajların yanı sıra bölgede verilen hizmet kalitesinin de önemli ve fark yaratıcı olduğunu görü¬yoruz. ASB bu anlamda güzel bir örnek. Kanun, mevzuat ve uygulamalarla ilgili destek için saym bakandan zaten bir söz almıştık. ASB yönetimi de Suudi Arabistan'a kurulması planlanan serbest bölge modeli için bizlere hizmet ve pazarlama tecrübeleriyle destek olacaklar" diye konuştu.

Öte yandan ASB'de beraberindeki heyetle incele¬meler yapan Tunus Yatırım Ajansı Başkanı Benaissa Abidi de Tunus'ta halen 2 serbest bölge bulunduğunu belirterek, "Yeni açılması planlanan bir serbest bölgemiz da¬ha var. ASB'yi olumlu ve başarılı bir örnek olarak görüyoruz, o yüzden bu ziyareti özellikle buraya planladık ki, bölgedeki gelişmeleri ve işleyişi yerinde görebilelim. Yeni serbest bölgemizin kuruluşu ve işletmesi için ASB ile işbirliğine de olumlu bakıyoruz" diye konuştu.

M. Nedim Çağlar / Dünya


Geri Dön