25 / 04 / 2024

Uluslararası Karadeniz Günü Rize’de kutlanacak!

Uluslararası Karadeniz Günü Rize’de kutlanacak!

Uluslararası Karadeniz Günü Rize’de kutlanacak. “31 Ekim Karadeniz Günü Çevresel Etkinlikleri ve Kamunun Bilinçlendirilmesi” organizasyonun açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yapacak.



Her yıl kutlanan “Uluslararası Karadeniz Günü” 31 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Rize’de gerçekleşecek. Ulusal düzeyde kutlamalar çerçevesinde gerçekleştirilen “31 Ekim Karadeniz Günü Çevresel Etkinlikleri ve Kamunun Bilinçlendirilmesi” organizasyonun açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yapacak.


Karadeniz’de karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla, 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması (Bükreş) Sözleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Karadeniz’e kıyısı olan altı ülkenin temsilcileri (Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Türkiye) tarafından imzalandı.


Bu Sözleşme altında, Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı 31 Ekim 1996 tarihinde imzalanmış olup, 1996 yılında İstanbul’da düzenlenmiş olan Taraf Ülkeler Toplantısı’nda, 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak ilan edildi.


Bu kapsamda her yıl 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak taraf ülkelerin temsilcilerinin bir araya gelmesi ile kutlanıyor. Ayrıca taraf ülkelerde çeşitli yerel etkinlikler düzenlenerek Karadeniz’in korunması ile ilgili yapılan çalışmalar paylaşılıyor ve konu ile ilgili farkındalığın arttırılması amaçlanıyor.


Rize’de gerçekleşecek etkinliğe Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, Kurum ve kuruluşlar, İl Müdürlükleri ve Belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Üniversiteler katılım sağlayacak.


Söz konusu etkinliğin programı şöyle:

1.      Gün ;

 

Ø  Açılış Konuşmaları

Ø  Sunumlar:

-          Karadeniz Sekretaryası, Prof. Dr. H.İbrahim SUR, ”Karadeniz Komisyonu ve Faaliyetleri”

-          Fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan, “Karadeniz’in Derinliklerindeki Yaşam”video sunumu

-          ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü, Prof. Dr. Ahmet KIDEYŞ, “Karadeniz Ekosisteminin Olağanüstü Özellikleri, Etkisi Azalmakta ve Artmakta olan Tehditler”

-          KTÜ/Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Doç.Dr. Fatma Telli KARAKOÇ, "Karadeniz'de Kirlilik Baskıları ve Olası Etkileri"   

-          Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi, Sü Ürünleri Fakültesi, Yrd. Doç. D.r. Ertuğrul AĞIRBAŞ, “Karadeniz Ekosisteminin Uzun Dönemli Değişimi, Küresel Isınma ve Ekolojik Etkileri”

-          KTÜ/Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi,Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ, “Karadeniz’de Bütünleşik Kıyı Alanlarının Korunması ve  Müdahaleler” konu başlıkları altında ulusal çalışmalar ele alınıp değerlendirilecektir.

 

1. Gün Öğleden sonra İyidere İlçesi, Sarayköy Sahilinde plaj temizliği gerçekleştirilecektir.

 

2.      Gün;

 

- Ayder Yaylası Gezisi düzenlenecektir.

 

YER: İsmail Kahraman Kültür Merkezi, RİZE

 

 



Geri Dön