29 / 03 / 2024

Uluslararası yatırım sinyalleri alıyoruz!

Uluslararası yatırım sinyalleri alıyoruz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) 7. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Erdoğan, “Uluslararası yatırımlar konusunda çok önemli sinyaller alıyoruz'' dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devletin bir yandan mevcut yatırımları sürdürürken, diğer yandan yeni yatırımlar için hazırlık yapmasının gerek olduğunu aktardı.“Uluslararası yatırımlar konusunda çok önemli sinyaller alıyoruz. Önce Hindistan’a, çarşamba Rusya’ya, bir sonraki hafta Kuveyt’e, Çin’e, ardından Amerika’ya gideceğiz. Ardından Belçika’da NATO zirvesine, liderler zirvesine katılacağız. Ne içeride ne de dışarıda kimsenin bekleyeceği bir milat kalmadı. Koşacağız, koşturacağız. Biz en kötüyü geride bıraktık. Bundan sonra iyiye ve daha güzele doğru yol alacağız” diye konuştu.


DÖVİZ KURLARI GERİLİYOR


Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) 7. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan, TÜMSİAD’ın kuruluşundan bu yana çalışmalarında emeği geçenleri kutladı. Erdoğan, buradaki konuşmasında şunları söyledi: “Özellikle ekonomide tamamen suni şekilde sarsılan dengelerin tekrar yerli yerine oturtulmasına ihtiyacımız var. Hamdolsun, güzel gelişmeler ve güzel işaretler var. İhracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 arttı. Yılın ilk 3 ayındaki ihracat artışımız yüzde 9.2 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın oranını aldığımız zaman. Neydi o zaman? Ne yazık ki yüzde eksi 6.6 olduğunu hatırladığımız zaman çok ciddi bir artışın olduğunu görüyoruz. Geçen ayki rakamlarda ihracatta da ithalatta da ilk sırayı Almanya’nın alıyor olması, her iki ülkenin de üzerine düşünmesi gereken bir tablodur. Demek ki birbirimize ihtiyacımız var. Bunu göreceksin. Rakamlar, son dönemde Avrupa’daki Türkiye karşıtı dalganın ön saflarında yer almaya hevesli görünen Almanya’nın bu tutumunu gözden geçirmesi gerektiğine işaret ediyor. Borsa İstanbul endeksi tarihi seviyelere ulaştı. Suni şekilde artan döviz kuru, olması gereken seviyeye doğru geriliyor. Büyümede geçtiğimiz yıl, kötümser tüm tahminlerin aksine yüzde 2.9 gibi oldukça iyi bir oranı yakaladık. Türkiye, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla bakımından dünyada 17’nci, satın alma gücü paritesiyle baktığımızda da orada 13’üncü sırada bulunuyor.


VALİLER TAKİP EDECEK


İstihdamdaki sıkıntıyı, hamdolsun TOBB’da yaptığımız toplantıda sıçrama başladı. İstihdam artmaya başladı. Hedefi yakalayacağız. Bu işin takibini de valilerimize vermiştim. Valilerimiz de bunu adım adım takip edecekler. Ekranları başında izleyen valilerimize tekrar sesleniyorum; sakın bu işi hafife almayın. Yakın takiple şehrinizdeki bütün yatırımcıları kovalayacaksınız.”  Kalifiye elemandan ziyade düz işçilere dikkati çeken Erdoğan, öncelikle bu vatandaşların işe alınması gerektiğini söyledi.


FORMÜL, KAZAN-KAZAN


Erdoğan, bu ülkenin kullanılmayan her potansiyelinin hem kendileri hem de iş adamları açısından büyük bir kayıp olduğunu vurgulayarak, “İş adamlarımıza sesleniyorum; yastığınızın altındaki değerleri çıkarın, sürün bunları sermayenize. Biliyorum sizin resmi öz sermayeniz dışında da sermayeniz var, sürün bunları. Büyüt yatırımı ve yatırımı büyüttükçe bu teşvik kapsamına gir, buradan da ciddi imkânlar elde et” dedi. Her zaman “kazan kazan” dediklerine dikkati çeken Erdoğan,  “Formülümüz bu. Bir taraf kazansın, öbür taraf ezilsin, böyle bir düşüncemiz yok. İki taraf da kazansın. Yurtdışından ortaklar getirin, onlarla beraber yatırımlar yapın, daha da güçlenin çünkü size güçlü olmak yakışır” diye konuştu.


FAİZ İÇİN ADIMLAR ATILACAĞINA İNANIYORUM


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sayede hem istihdamın sağlanacağını hem de vatandaşların geçimlerini sağlayacağını aktararak, “Benim bir başka rahatsız olduğum konu da faiz. Faiz konusunda da ekonomideki güven ve istikrarın güçlenmesine paralel olarak önümüzdeki dönemde olumlu adımlar atılacağına inanıyorum” dedi.




Hürriyet


Geri Dön