23 / 04 / 2024

Ulus'ta Büyükşehir ile SGK fiyatta anlaşamadı!

Ulus'ta Büyükşehir ile SGK fiyatta anlaşamadı!

Ankara Ulus Tarihi Kent projesiyle aralarında Anafartalar Çarşısı'nın da bulunduğu 3 bina yıkılacak. Ankara Büyükşehir ile SGK arasında 3 yıldır süren görüşmelerde fiyat çıkmazı yaşanıyor.



Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında, Ulus Tarihi Kent Merkezi projesi kapsamında yıkılacak binalar için yaklaşık 3 yıldır süren görüşmelerde istenilen sonuç bir türlü alınamadı. SGK'nın sürekli olarak fiyat artışına gittiği öne sürülürken, Başkent için hayati önem taşıyan projenin hayata geçmesinin önündeki en büyük engelin de fiyat konusu olduğu belirtildi. Büyük bölümü kullanılmayan binalar için Büyükşehir Belediyesi'ne yazı gönderen  Ankara  Valiliği ise binaların bir an önce yıkılması gerektiğini vurguladı. 


MÜLKİYET SORUNU ÇÖZÜLEMİYOR 


Ulus Tarihi Kent projesi kapsamında Hacı Bayram ve Ankara Kalesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılırken projenin en önemli ayağı olan Ulus Heykel civarındaki genişletme çalışmaları mülkiyet sorununa takıldı. Başkent'in en yoğun yaya ve araç trafiğinin yaşandığı Ulus'ta tarihi binaların da ön plana çıkarılabilmesi için hayati önem taşıyan proje ile ilgili bölgedeki binaların mülkiyet sorununu çözmeye çalışan Büyükşehir Belediyesi, SGK'yla yaptığı görüşmelerde bir türlü istenilen sonuca varamadı. 


FİYAT ARTIŞI EN OLUYOR 


SGK ve Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede bulunan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Anafartalar Çarşısı ve Gümrük Müsteşarlığı binalarının devir işlemleri ile ilgili 3 yıldır görüşme halinde olduğu ancak iki kurum arasında anlaşmaya varılamadığı ortaya çıktı. Bölgede bulunan binaları mülkiyetine alır almaz projeyi hayata geçirmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi'nin SGK ile fiyat konusunda anlaşamadığı iddia edildi. Bu hafta içerisinde atılması beklenen imzalar, SGK'nın bölgedeki binaların fiyatını yeniden yükseltmesi nedeniyle yine atılamadı. Ulus Tarihi Kent projesi ile ilgili ihalesi yapılan planlama ve parselasyon çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Bu aşamaların tamamlanması ile birlikte Ulus Heykel'de yapılacak çalışma projelendirilecek. Proje çalışmasının ardından ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkım ve yapım çalışmalarına geçilecek. Bu aşamada Ulus Meydanı'nda heykel civarının genişletilebilmesi için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Anafartalar Çarşısı ve Gümrük Müsteşarlığı binalarının yıkımı gerçekleştirilecek. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillenen ve İl Özel İdare'den Büyükşehir mülkiyetine geçen Ulus İş Hanı ise yıkılmayacak. Projenin hayata geçirilmesi için mülkiyet sorununun bir an evvel çözüme kavuşturulması beklenirken büyük bir bölümü kullanılmayan binalar için Ankara Valiliği'nin Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği yazıda yıkın talimatı verdiği ortaya çıktı. 



Sabah




Geri Dön