20 / 04 / 2024

Ümraniye, en fazla ruhsat veren ilçe oldu

Ümraniye, en fazla ruhsat veren ilçe oldu

İstanbul'da son beş yıldır yaşanan inşaat patlamasında en fazla ruhsat veren ilçe Ümraniye oldu



Sinpaş, Ant Yapı, Hektaş gibi şirketlerin büyük yatırımlar yaptığı, irili ufaklı yüzlerce projenin inşa edildiği ilçede 2004'ten bu yana tam 14.5 milyon metrekarelik inşaat alanı ruhsat verilmiş. Bu rakam, Fransa'nın güneyindeki şehir devleti Monaco'nun 1.95 kilometrekarelik yüzölçümünün tam 7 katına denk geliyor. Beş yılda bir ülkenin yüzölçümünden daha fazla inşaat alanı üretilen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, bu şahlanışı şöyle anlatıyor:

Monaco'nun 7 katı

"2004'ten itibaren 8 binin üzerinde ruhsat verdik. Bunun yüzde 70'i konut. 14.5 milyon metrekarelik inşaat alanı demek, metrekaresi 650- 700 dolardan 10 milyar dolarlık maliyet demek. Satış değeri ise metrekaresi ortalama 2 bin dolardan 30 milyar dolara yaklaşıyor. 65 bin civarı konut inşaatına denk geliyor bu rakamlar. Yatırımcıların ve tüketicinin Ümraniye'yi tercih etmesindeki en önemli nedenler ulaşım rahatlığı ve yeni nazım imar planlarının getirdiği rahatlık."

İlçenin yüzde 40'ını kapsayan bir alanda nazım imar planı olmadığını ve belediye olarak plan hazırladıklarını belirten Can, şöyle devam ediyor:

"Buradaki boş arazilerin ya da çarpık kentleşmeye yol açan konut sahiplerinin yeni plana uygun şekilde yeniden yapılanma çalışmalarına katılmalarını sağladık. Amacımız özel sektör eliyle kentsel dönüşümü gerçekleştirmekti. Dudulu, merkez ve 2B kapsamında giren toplam 3 bölgemiz var.

Kademeli imarla dönüşüm

Bu planlarla Dudullu'ya kademeli imar getirdik. Vatandaş arsasını tevhid edip büyüttüğü oranda emsal artışından faydalandı. Planda 700 ve 2 bin 500  metrekare eşik arsa ölçülerimiz var.

Birleştirdiğiniz arsa miktarı 700 metrekareyi geçiyorsa 1.85 olan emsal, 2.2'ye, 2 bin 500 metrekareyi geçiyorsa 2.5 emsale ulaşıyor. Bu, hem site tarzında yapılaşmayı özendirdi, hem de komşularını bir araya getirip arsalarını birleştirmelerine neden oldu. Bu şekilde nitelikli sosyal donatı alanlarını ve otopark sorunlarını kendi bünyelerinde çözen siteler oluştu. Merkez bölgeyle alakalı olarak da benzer çalışmalar yaptık. Yoksa kenstsel dönüşümü  TOKİ  ya da KİPTAŞ'ı katarak gerçekleştirme şansınız zayıf. Bu şekilde, vatandaşa kendi eliyle kötü, depremsellik açısından zayıf yapı stokunu yeni nitelikli yapılara değiştirmiş olduk"
HaberTürk/Menekşe Ataselim


Geri Dön