29 / 03 / 2024

Umut Durbakayım: Konutta değer artışı sürecek!

Umut Durbakayım: Konutta değer artışı sürecek!

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, projelerle ortaya çıkacak değerin dengeli paylaşımına vurgu yaparak, “Bu işte hep birlikte kazanacağız ki sürdürülebilir olsun. Alan daha fazla kazanacak ki yine alsın” dedi




Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, projelerle ortaya çıkacak değerin dengeli paylaşımına vurgu yaparak, “Bu işte hep birlikte kazanacağız ki sürdürülebilir olsun. Alan daha fazla kazanacak ki yine alsın” dedi


İstanbul’un çeşitli noktalarında proje geliştirmeye devam eden Teknik Yapı, Anadolu’da da ilk hamlesini yaparak emlak konut GYO ortaklığında hayata geçirdiği Denizli projesinde satışlarını sürdürüyor. Son birkaç yıldır özellikle kentsel dönüşümle hayata geçirdiği büyük çaplı projeleriyle de dikkat çeken Teknik Yapı, yeni yıla da hızlı bir giriş yapacak. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, yeni proje hazırlıklarını anlatırken, şehir ve ilçelerde yeni projelerle ortaya çıkan değer artışının bölüşümüne de dikkat çekti. Bu payın, inşaat firması ve alıcının birlikte kazanmasıyla daha da büyüyeceğine vurgu yapan Durbakayım, bu sayede proje geliştirme ile alış ve satışlarda sürekliliğin sağlandığını ifade etti. Durbakayım, “Biz Tuzla’da Evora İstanbul projesini yaparken 3 yıl önce ortalama metrekarede 1900 lira bandında satış yaptık. Şimdi 3 bin 800’e satılıyor. İnsanlar hem oturuyor, hem kira alıyor, hem de değerli bir mülkleri var. Bu aynı zamanda bir sosyal sorumluluk. Burada illa siz kazanmayacaksınız, hep birlikte kazanacaksınız. Hatta alan daha fazla kazanacak ki almaya devam edecek, anlatacak. Yoksa daha yüksek değerden de gayet rahat satabilirdik” diye konuştu.



‘Doğru zaman’

Umut Durbakayım, 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomik hayatta kısa bir sürede atlatıldığını belirterek, bu süreçte gayrimenkul sektörünün de ‘elinden geleni yaptığını’ anlattı. Emlak Konut GYO öncülüğünde emlakta yüzde 0.70 faiz oranı, 120 ay vade seçenekli ‘tarihi kampanya’nın başarısını hatırlatan Durbakayım, şunları söyledi:


“İnsanlar sadece kampanyalı projelerden değil diğer projelerden de alım yaptı. Kampanya bir ateşleme oluşturdu. Uzun yılların en başarılı ağustos ayı yaşanmış oldu. Hala sürüyor, üstelik düşen faiz oranlarıyla daha iyi fırsatlar sunuluyor. Emlak alınacaksa en uygun dönem. Düşen faizlerin yanında firmalar kendi bünyelerinde 0 faiz imkanını daha uzun vadelere yaydı. 72 ay hatta üzerine kadar olan firmalar var.”


‘Değer artışı sürecek’

İstanbul’da artan arazi fiyat girdisinin projelere yansımasının da arttığını ifade eden Umut Durbakayım, bunun bir değerlenme olduğunu belirterek, devam edeceğini söyledi. 3 yıl önce Tuzla’da başladıkları Evora İstanbul projesinden örnek veren Durbakayım, projenin bölgeye gitmesiyle şu anda aynı bölgede alınacak bir arazinin fiyatının yarı yarıya artmış olacağını kaydetti. Durbakayım, “Arazi fiyatı yükseliyor ve proje toplam maliyeti içinde payı en yüksek noktada. Ancak metrekaresi 4 bin liradan başlayan projelerde satış grafiği çok iyi durumda. Tabii daha yüksek fiyatlılarda da alım var ama satış hızı daha yavaş olabilir. Yanısıra İstanbul’da her yıl fiyatların şiştiği konuşulur. Şu anda bile şişti derken fiyat artışını sürdürüyor. Böyle bir durum yok, daha çok değer kazanır” diye konuştu. 


Önemli bir oranda yeni alımın her yıl arttığını anlatan Durbakayım, “Mesela Ataşehir. Finans Merkezi yapılıyor. Ciddi bir nüfus geliyor. Hepsi burada oturmayacak, Tuzla’da, Gebze’de de oturacak. bugün raylı sistemle 45 dakikada Darıca’dan buraya gelebiliyorsunuz. Toplu taşıma da arttıkça proje ve bölgeler gelişiyor” dedi. 


12 ayda değil de 14 ayda bitsin

Çıkış yeri Bağdat Caddesi olan, aynı zamanda büyük sanayi fabrikaları yapımıyla yaklaşık 50 yıl önce sektörde proje geliştirmeye başlayan Teknik Yapı, gelinen süreçte Kadıköy Bağdat Caddesi’nde bina yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda bölgeden her gün talepler aldıklarını belirten umut Durbakayım, ancak ‘Cadde’deki dönüşümün hayatı zorlaştırdığını dile getirdi. Durbakayım, “Orada yaşayan bir insan olarak, hayat zorlaştı. Giremiyorsunuz, çıkamıyorsunuz. Her ara sokağı, her kaçışı bilirim ama çıkamıyorsunuz. Belki daha sistemli bir uygulamayla yapılabilirdi. Mesela haftasonu beton dökülmesi yasaklanabilirdi. Meslektaşlarım belki kızabilir ama orada yaşamı düşünmek lazım. 12 ayda değilde 14 ayda bitsin. Bir pazar günü Sabah 8:30’da kırıcının çalışmaması lazım. Ayrıca yeni gelen 15 kat sınırlaması ise haksızlığa sebep oluyor. Bunun da düzenlenmesini bekliyoruz” diye konuştu. 


Evora’lar algıyı yükseltiyor

Tuzla’da 5 binin üzerinde konut, ticari alan ve donatılarıyla Evora İstanbul projesinde bu yıl itibariyle yaşamın tam anlamıyla düzenlendiğini söyledi. Aynı konsepti ve anlayışı Denizli’de Emlak Konut GYO ortaklığıyla hayata geçirdikleri Evora Denizli projesinde de yansıttıklarını anlatan Durbakayım, “Evora İstanbul, 3 yılda yüzde 98 değer kazandı. Bölgeye kalite, yüksek yaşam algısı getirdi. Aynısı Denizli için de geçerli. Önemli donatı alanlarıyla, bölgeye şimdiden yeni bir potansiyel kazandırdı. Üsteyik sadece proje yapmıyoruz. Orada istihdamdan, ticari faaliyete, yarar sağlamaya odaklandık. Satışa çıkan ilk etapta yüzde 30’a yakın bir satış yaptık” dedi.


‘2017’ye ‘net’ gireceğiz’

Durbakayım, kentsel dönüşüm sürecinin yeni yönetmelikle birlikte daha hızlı ilerleyeceğine inandığını belirtirken, yıl sonunda ise imar planlarını da içeren yeni yasanın tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Durbakayım, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve ekibi ciddi şekilde çalışıyor. Aralık sonuna doğru yasayla ilgili bir açıklama yapılacağının sinyalini aldık. 2017’ye her şeyiyle net olarak girmiş olacağız” dedi. 


Milliyet


Geri Dön