29 / 03 / 2024

UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü etkinliği düzenlendi!

UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü etkinliği düzenlendi!

Bursa'nın tarihi ve kültürel varlıklarının, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne girişinin yıl dönümü nedeniyle "UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü" etkinliği düzenlendi.



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, etkinlik kapsamında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) organize edilen "Dünya Mirası Olmak, Sorumluluklar, Beklentiler" konulu panel öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Bursa'nın artık dünyanın ortak değeri olduğunu söyledi.


Altepe, Bursa'nın, Osmanlı Devleti'nin kurucu başkenti olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:


"Bursamızın sahiplenilmesi, korunması, geleceğe taşınması, burada yapılacak çalışmalar ve gerçekleştirilecek projeler artık bir 'dünya mirası' olarak ortak çalışılacak. Birleşmiş Milletler'in kültür birimi olan UNESCO ve uzmanlar heyetiyle birlikte bu çalışmalarımızı sürdürmüş olacağız. Bursa tabii ki özellikli bir şehir ama Bursamızın en önemli özelliği, bir tarih başkenti oluşu. Özellikle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması, kültür ve medeniyetlerin beşiği olması ama bunun yanında da en önemli özelliği Osmanlı'yı kuran kent olması. Kurucu kent ve Osmanlı'nın da ilk kurduğu kent. 'Osmanlı, cihan devletinin doğuşu' projesiyle zaten UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştik." 


- "İznik, Efes antik kenti ve Diyarbakır'ın listeye alınması çalışmaları"


Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da Bursa'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişinin ardından çeşitli gelişmeler kaydedildiğini belirtti. 


Dostoğlu, özellikle turist sayısında önemli bir artış gözlendiğini, ancak rakamsal verilere ulaşmak için henüz erken olduğunu ifade ederek, "Bu etkileri yavaş yavaş göreceğiz ama turist sayısında bir artış olduğunu ve insanlarda da bir bilinçlenme olduğunu izleyebiliyoruz" dedi.


İznik'e ilişkin de çalışmalar yapmaları gerektiğini, bu çalışmalar neticesinde ilçenin 'Dünya Mirası Listesi'ne girmesini umduklarını anlatan Neslihan Dostoğlu, şunları kaydetti:


"Şu anda Türkiye'den 62 varlık geçici listede yer alıyor. Dolayısıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı bunları önceliklerine göre sıraya koyuyor ve her sene kültürel bir doğal varlıkla başvurulabildiği için bunların listeye girmeleri için belli aşamalarla başvuruyor. Hatta önümüzdeki hafta ben Bonn'a gidiyorum. Orada, Bonn kentinde 39. Dünya Mirası Komitesi Oturumu düzenlenecek. Burada da Efes ve Diyarbakır dosyaları görüşülecek. Umuyoruz ki güzel haberlerle Bonn'dan dönebiliriz."


"Dünya Mirası Olmak, Sorumluluklar, Beklentiler" konulu panele, Altepe ve Prof. Dr. Dostoğlu'nun yanı sıra Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS) bazı yetkilileri, restoratör mimar-şehir plancısı Giora Solar ile mimar Alvaro Gomez-Ferrer Bayo katıldı.


"UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü" etkinliği çerçevesinde, 20-27 Haziran tarihlerinde geleneksel el sanatları sergileri ve Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi açılışı da yapılacak.



AA


Geri Dön