18 / 04 / 2024

Üniversite çevrelerinde kiralık ev fiyatları 1500 TL!

Üniversite çevrelerinde kiralık ev fiyatları 1500 TL!

Emlakçılar üniversitelere yakın mevkide olan oturulabilir bir dairenin fiyatının ortalama 1500 lira olduğunu söylerken, ev kiralamak isteyenlerin giderleri sadece evin kirasıyla da sınırlı değil.



Çocuklarının üniversite kayıtlarını yaptırmak üzere İstanbul'a gelen ebeveynleri en çok barınma sorunu zorluyor. Özellikle dar ve orta gelirli aileler kendi bütçelerinin çok üzerinde olan ev fiyatlarından son derece şikayetçi. Üniversite çevrelerindeki kiralık ev fiyatları 1200 ile 2500 lira arasında değişiyor. Sahibinden kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız olduğu İstanbul'da emlak dükkanlarının vitrinlerindeki ilan sayısı da artık parmakla sayılır durumda. Emlakçılar ev sahiplerinin özellikle öğrenciye ev vermek istemediklerini, öğrenciye verilen evlerin büyük bölümünün de bakımsız ve kötü durumda olduklarını söylediler.


EV KİRALAMANIN BEDELİ '5500 TL'

Emlakçılar üniversitelere yakın mevkide olan oturulabilir bir dairenin fiyatının ortalama 1500 lira olduğunu söylerken, ev kiralamak isteyenlerin giderleri sadece evin kirasıyla da sınırlı değil. Çocuğuna İstanbul Çapa'da iki oda bir salon daire kiralamak isteyen bir aile 1500 lira kira bedelinin yanı sıra 1500 lira depozito, 1500 lira emlakçı komisyonunu da gözden çıkarmak zorunda. Elektrik, su  ve doğalgaz açtırma ücretleriyle birlikte bir ailenin çocuğuna ev kiralamasının bedeli 5500 lirayı buluyor. Üniversitelerin yoğunlukta olduğu diğer ilçelerde de fiyatlar el yakıyor. Şişli'de otululabilir bir daire 1000 liradan başlarken, Cerrahpaşa'da 1400, Beşiktaş'ta ise 1500 lira civarında. Aylık geliri 2500 lira civarında olan aileler ise kayıt sonrası kara kara düşünüyor. 


KAZANANLAR TEKRAR SINAVA HAZIRLANSIN

Ev yerine çareyi yurtlarda arayan ebeveynler çok farklı manzaralarla karşılaşmıyor. Kredi Yurtlar Kurumu Yurtları'na kayıt hakkı kazanamayan öğrenciler özel yurtların kapısını aşındırıyor. Çocuğunun özel bir yurdun altı kişilik odasında konaklamasını isteyen ailelerin ceplerinden çıkacak aylık miktar 550 ile 700 lira arasında değişirken dört kişilik odalar 1000 ile 1200, iki kişilik odalar ise 1500 liraya kadar çıkabiliyor. Tek kişilik bir yurt odasının ücreti ise 1800 lira olduğu belirtiliyor. Üstelik bu ücretlerin içerisinde yeme ve içme dahil değil. Üniversiterde kayıt işlemlerinin tamamlanmasına rağmen yurtların doluluk oranı yüzde 40 düzeyinde. Çocuklarının barınma sorununa çare bulamayan ebeveynler çocuklarının tekrar sınava hazırlanıp, İstanbul yerine kendi şehirlerinde öğrenim görmelerini ciddi ciddi düşündüklerini söylediler.


Habertürk


Geri Dön