24 / 04 / 2024

Üniversiteli öğrencilerin ev arayışı kira fiyatlarını artırdı!

Üniversiteli öğrencilerin ev arayışı kira fiyatlarını artırdı!

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteli öğrencilerin ev arayışına girmeleri, İstanbul, Ankara ve İzmir'de emlak fiyatlarını hareketlendirdi, İstanbul'da kiralık daireler de en çok artış Beyoğlu'nda yaşandı...




Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteli öğrencilerin ev arayışına girmeleri, İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de emlak fiyatlarını hareketlendirdi, sahibinden.com verilerine göre, 23 Haziran - 23 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'da kiralık daire fiyatlarında en çok artış Beyoğlu'nda yaşanırken, Ankara'da Gölbaşı, İzmir'de ise Karşıyaka'da artış gözlendi.


 

Üniversiteli gençlerin bulundukları kentlerin emlak piyasalarına etki yaptıkları, kira bedellerini artırdıkları bilinen bir gerçek. Özellikle üniversite sınav sonuçlarının açıkladığı dönemlerde öğrencilerin kiralık ev arayışına girmeleri Haziran Ağustos aylarını kapsayan yaz döneminde durgun olan emlak piyasasını birden hareketlendiriyor. 


Türkiye'nin e-ticaret platformlarından sahibinden.com verileri de öğrencilerin üniversitelerinin belirlendiği Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının emlak fiyatlarına olan etkisini ortaya koyuyor. 


sahibinden.com verilerine göre, 23 Haziran - 23 Ağustos tarihleri arasında, üniversitelerin çevresinde yer alan semtlerde kiralık ve satılık dairelerde fiyat artışı gözlendi. sahibinden.com verilerine göre kiralık daire fiyatlarında en yüksek artış Beyoğlu'nda gerçekleşti. 

İlçede 1. 000 TL olan ortalama kiralık daire fiyatı, bir ay içinde yüzde 25 artarak 1.250 TL'ye ulaştı. 


Beyoğlu'nu yüzde 14'lük artışla Şişli izledi. 


Mercek altına alınan dönemde en pahalı ilçe 1.850 TL kira ortalamasıyla üniversite sayısının çok olduğu Beşiktaş olurken, satılık daire fiyatlarında da en büyük artış yüzde 37 ile Şişli'de gerçekleşti. Şişli'yi satılık daire fiyatlarının yüzde 13 oranında artış gösterdiği Üsküdar ve Ataşehir izliyor. 


ANKARA'DA GÖLBAŞI ÖNDE 


Aynı dönemde Ankara'da gerçekleşen emlak harekeüeri izlendiğinde, kentin en büyük ilçelerinden biri olan Gölbaşı'nda bir aylık süreçte kiralık daire fiyatlarında yüzde 4'lük bir artış gözlendiği belirtiliyor. Başkentte üniversite öğrencilerinin tercih ettiği bir diğer ilçe olan Çankaya'da kiralık daire fiyatlarında herhangi bir fiyat değişiklik yaşanmadı. Ancak ilçedeki satılık daire fiyatlarında ise yüzde ll'lik bir artış kaydedildi. 


Türkiye'nin üniversite yoğun büyük kentlerinden biri olan izmir'deki üniversite semüerinden Karşıyaka'da kiralık daire fiyatlarında yüzde 7'lik artış gözlendi. Kentin bir diğer üniversite semti olan Bornova, yüzde 6'lık artış ile Karşıyaka'yı izledi. Balçova'da satılık daire fıyaüannda yüzde 9 oranında artış yaşanırken, onu yüzde 7 ile yine Bornova izledi. Hem satılık hem de kiralık daire fiyatlarında İzmir'in en pahalı ilçesi Karşıyaka oldu. Bahsi geçen verileri ortaya koyan sahibinden.com, 295 çalışanı, ayda 28 milyon tekil ziyaretçinin yarattığı 3 milyarı aşan sayfa görüntülemesi, 3 milyon aktif ilanı ve on binlerce ürün çeşidiyle Türkiye'nin e-ticaret platformlarından birisi oluyor. 


EKONOMİST MORTGAGE


Geri Dön