25 / 04 / 2024

Ünlü miras davalarında gayrimenkuller nasıl bölündü?

Ünlü miras davalarında gayrimenkuller nasıl bölündü?

Miras davaları, birçok aile fertlerinin arasına kara kedi gibi giriyor. Çoğu dava sonucunda şirketler bölünüyor, aile fertleri birbirleriyle görüşmeme kararı alıyor. Davaların yok ettiği şirketler hatta cinayete neden olan miras paylaşımları yaşanıyor.



Miras davaları, birçok aile fertlerinin arasına kara kedi gibi giriyor. Çoğu dava sonucunda şirketler bölünüyor, aile fertleri birbirleriyle görüşmeme kararı alıyor. Davaların yok ettiği şirketler hatta cinayete neden olan miras paylaşımları yaşanıyor.


Necmettin Erbakan

Vefatının ardından çocukları arasında mirasının paylaşımı konusunda sorunlar yaşanmış, konu mahkemeye taşınmıştı. 3 kardeşten Erbakan'ın büyük kızı Zeynap Erbakan, "mirastan payını yeterince alamadığını ve kardeşlerinin mal kaçırdığını" ileri sürerek, kardeşi Fatih Erbakan ve Rabia Elif Erbakan Altınöz ile eniştesi Mehmet Altınöz hakkında dava açtı. Zeynep Erbakan, eniştesi Mehmet Altınöz'ün bankalarda 10 milyon lira parasının Boğaz'da da babasının şirketinden kalma yalısının bulunduğunu ileri sürdü.  Ankara  Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcı verdiği takipsizlik kararında, Zeynep Erbakan'ın iddialarının aksine, taşınır ve taşınmaz mallarlar ilgili şirket kayıtlarında Necmettin Erbakan'ın payının bulunmadığını yazdı. Kararda, İstanbul'daki yalının Mehmet ve Elit Altınöz'e ait olduğu ve yasal çerçevede şirketten satın alındığı da belirtildi.


Yılmaz Güney

Yılmaz Güney (Pütün)'in Fransa'da yaşayan ve Birsen Ünal'dan olan kızı Güney Pütün, usta oyuncunun 1974'te kurduğu 'Güney Filmcilik'ten 10 yıl sonra haberi olduuğunu söyledi. Güney Pütün, hissesi olduğu şirkette imzasının taklit edildiğini belirterek üvey annesi Fatoş Pütün hakkında 'resmi belgede sahtecilik' yaptığı gerekçesiyle dava açtı. Mahkeme imzaların karşılaştırılması için bilirkişi görevlendirerek duruşmayı erteledi.


Hacı Mustafa Güllü

Güllüoğlu baklavalarının kurucusu Hacı Mustafa Güllü, büyük oğlu Nejat Güllü'nün kardeşlerinden ayrılarak şube açma isteğine karşı çıkmıştır. Fakat Nejat Güllü 1985'te Hasanpaşa'da şube açtı. Faruk Güllü de bir süre sonra babasını karşısına alarak abisi gibi ayrı şube açtı. Fakat ekonomik olarak zor günler geçiren Faruk Güllü, bir süre isim hakkını satacağını açıkladı. Diğer kardeşler bu karara karşı çıktı. Ancak Faruk Güllü isim hakkını 10'dan fazla kişiye sattı. Babanın ölümüyle birlikte mirasçılar kardeşleri Faruk Güllü aleyhine haksız isim hakkı devrinden dolayı dava açtı.


Halis Toprak

Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, oğlu adına Emirgan'da aldığı villa nedeniyle davalık oldu. Müteahhit, tadilat parası olan 250 bin dolar ödenmediği için Toprak'ı mahkemeye verdi. Tapu, 7 yaşındaki Turgut'un üzerine olunca o da davalık oldu. Öte yandan kendisinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade'yle yaptığı evliliğin ardından kızları, babaları Halis Toprak'ın vesayet altına alınması için dava ve öz kardeşler birbirine düşmüştü. Kızlar " Babamızının aklı başında değil, ona vasi tayin edilsin" demişti.


Ziya Şark

Ziya Bingöl'ün öncülük ettiği 4 kardeş Ziya Şark Sofrası ile 11 şubeye erişti. Fakat kader birliği 2008'de bozuldu. Ramazan ve Mahmut Bingöl yollarını ayırdı. İki yıl sonra Ziya Bingöl'ün 7 milyon liralık borcu sebebiyle intihar etmesiyle Ahmet Bingöl tek başına kaldı. İflas erteleme talebinde bulundu. Gayrimenkulleri elden çıkardı. Ekibini daralttı, şubeleri kapatarak küçüldü, bu sayede iflasın eşiğinden döndü.


Adnan Şenses

Adnan Şenses, ölümünden önce Zeytinburnu'ndaki benzin istasyonunu 10 milyon dolara satışa çıkarmıştı. Ancak satışın gerçekleşmesine ömrü yetmedi. Sanatçının ölümünün ardından eşi Lale Şenses ile ilk eşinden kızı olan Arzum arasında benzin istasyonuyla ilgili sorun çıktı. 7 milyon dolara alıcı bulan benzinliğin parası, varisler arasında bölüştürüldü. En büyük payı, Şenses'in oğlu gibi sevdiği teknik direktör yeğeni Muhsin Ertuğral aldı. Şenses'in eşi ile kızı ise daha küçük pay aldı. Satış işleminin ardından, benzin istasyonunun çalışanları kazan kaldırdı. Aylardır biriken maaşlarını isteyen pompacılar, mahkemeye başvurup paralarını talep etti.


Şehmuz Tatlıcı

Tat Towers ve Sapphire'in ortaklarından Şehmuz Tatlıcı'nın vasiyetname yazmadan arkasında 1.5 milyar dolarlık bir servet bırakarak ölmesi aileyi karıştırdı. Türkiye'nin en zengin iş adamlarından Tatlıcı'nın oğlu Taha Talıcı, mirasçı belgesi almak ve mirasın tespiti için dava açtı. Ayrıca ünlü iş adamının eşi Bengi Tatlıcı, Şehmuz Tatlıcı'ya açtığı boşanma davasının resmi olarak sonuçlanmamasını gerekçe göstererek mirastan pay istedi. Geçtiğimiz aylarda ise ünlü iş adamının mirasına bir ortak daha çıktı. Şehmuz Tatlıcı'dan önce vefat eden oğlu Murat Levent Tatlıcı'yla evli olduğunu belirten Amerikalı gelin Donna Marie Tatlıcı da mirasta hakkı olduğunu söyledi.


Ahmet Uzel

Kuruluşu 1800'lere dayanan Uzel Makine'nin sahibi Ahmet Uzel'in 1998 yılında ölümü ailesini karıştırdı. Eşi Türkan Uzel, 2003'te oğulları Önder Uzel ve Serdar Uzel'in birlikte hareket ederek kendisini ve kız Şafak Kibar'ı şirket yönetiminden uzaklaştırdığı iddiasıyla dava açmıştı. Ardından Ahmet Uzel'in eşi Türkan Uzel, büyük oğlu İbrahim Önder Uzel'e alacak davası açtı. Bu davalarda 500 mılyon dolar zarar eden Uzel Holding, 2012'de iflas bayrağını çekti.


Yusuf Ziya Vefa 

Vefa Bozacısı'nın üçüncü kuşak temsilcisi Yusuf Ziya Vefa'nın o dönemde bıraktığı 4 trilyonluk mirası, eşi adalet Vefa ve oğlu Cem Vefa'yı birbirine düşürmüştü. 200 yılı Ağustos ayında adalet Vefa, öz oğlu Cem Vefa'yı öldürmeye azmettirmekten, oğul Cem Vefa da kiralık katillerden birini öldürmekten yargılanmıştı. Bu yargılanma sonucunda anne Adalet Vefa, suçsuz bulunurken, oğul Cem Vefa 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


Yafes Öztürk

Emlak kralı Yafes Öztürk'ün ölümünün ardından biri resmi diğerleri dini nikahlı 4 eş arasında miras savaşı başladı. Öztürk'ün resmi nekahlı eşinden çocuğu olmamıştı. Diğer eşlerinden ise 3 çocuğu vardı. İş adamının resmi eşi, kocasının kısır olduğunu diğer kadınlarında yalan söylediğini ispatlamaya çalıştı. Bu yüzden iş adamının kemikleri mezardan çıkarılarak test yapıldı. Test sonucu çocukların babası Yafes Öztürk çıktı. Mahkeme mirası 4'e böldü ama savaş hiç bitmedi. 



Türkiye


Geri Dön