18 / 04 / 2024

Ünlülerin şarküterisi Okko tüm şubelerini kapattı!

Ünlülerin şarküterisi Okko tüm şubelerini kapattı!

OKKO Şarküteri, İstanbul'daki tüm şubelerinin kapısına kilit vurdu. Peki kapanma kararının altında ne yatıyor?



Gurme market konseptiyle Astoria'da hizmet veren OKKO'nun mayıs ayında kapatılmasının ardından Kozyatağı, Erenköy ve Ulus şubeleri de krize yenik düştü. İçlerinde hala malların bulunduğu bu mağazalar, şu an kilitli bir durumda bekliyor. Çalışanlar paralarını almaya çalışırken, OKKO'nun sahibi Muhsin Okuyucu'nun ise Kanada'ya gittiği belirtiliyor. Zira Okuyucu, Kanada'nın Toronto kentinde aynı isimde küçük bir büfenin de sahibi.

KÜÇÜK BİR KASAPTAN GURMELİĞE
 Babası 1970'li yıllarda et ithalatçılığı yapan Muhsin Okuyucu, 1989 yılında Kozyatağı'nda otuz metrekarelik bir alanda et satarak ticarete atıldı. Okuyucu, 1995 yılında soyadının ilk iki harfi ile  Kozyatağı'nın ilk iki harfini birleştirerek  OKKO markasını yarattı. OKKO,  şarküteri, et reyonlarından sonra manav ve unlu mamüller alanında da hizmet verdi. OKKO'nun Kozyatağı şubesi 1999'da, Ulus şubesi de 2006'da açıldı. Ulus OKKO mağazasının alt katında, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek geniş  şarap mahzeni açtı. Böylece müşterilerine dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen peynirlerle özel şarapları birlikte tatma imkanı sundu. Esentepe'deki Astoria Alışveriş Merkezi'ndeki OKKO konsept marketi ise 2008'de, bin 200  metrekarelik satış alanı ve sekiz yüz metrekare mutfağıyla hizmet vermeye başladı. Astoria OKKO, içindeki özel çikolata köşesi, zengin şarküteri reyonları, ünlü şeflerin hazırladığı çeşitli lezzette yemeklerin sunulduğu mekanlar ve dört bin şişelik şarap kavıyla bir gurme merkezi olarak ün yaptı. OKKO kısa sürede Seda Sayan, Çağla Şıkel, Gülben Ergen gibi ünlü isimlerin alışveriş yaptığı bir marka haline geldi.

“PAHALI DEĞİLİZ”
 Ürünlerinin sadece kalitesinin değil sunumunun da servisinin de farklı olması çaba gösteren Muhsin Okuyucu, bir röportajında bu hassasiyetini, “Hatta tüketicinin bir ürünü satın alıp, dolabına koyduktan sonraki dayanma süreci bile beni ilgilendiriyor” sözleriyle ifade etmişti. Okuyucu, OKKO'nun pahalı olduğuna ilişkin yorumlar karşısında da “Pahalı değil ama kota dışı getirdiğimiz bazı özel ürünlerin vergileri nedeniyle fiyat artabiliyor. Mesela Hollanda'dan peynir ithal ederken, üreticiden, Türk müşterinin ağız tadına uygun olması için daha yumuşak ya da daha tuzlu gibi bir müdahale yaptırdığımızda ücrete yansıyor” ifadesini kullanmıştı.

Müdavimlerinden OKKO yorumları
Sunulan ürünlerin lezzetiyle çok sayıda insanın gözdesi olan OKKO'ya dair yorumlar da çeşitli.  İşte müşterilerinin ağzından OKKO:
-“İçecek almak için girilip, 10 çeşit meze alınarak çıkılabilecek bir yer.  Burada, tok girenin bile acıkabileceği kadar enfes kokular yayılır.”
- “Pahalı olmasına karşın ürünlerinin kalitesi tartışılmaz. İnsanı çaktırmadan soyup soğana çevirebilecek kadar leziz ürünler satıyorlar.”
-“Bakkaldan aldığınız en sıradan ürün bile inanılmaz güzel bir şekilde sunuluyor.”
-“Görsel ve gıdasal açıdan bir nevi harikalar Diyarı.”
-“Kapanması çok üzücü. İstanbul'un son 20 yılda gördüğü en düzgün şarküterilerden biriydi.”

“YANLIŞ ZAMAN, YANLIŞ YATIRIM”OKKO'nun eski üretim müdürü, ismini kullanmamamızı rica ederek, OKKO'nun kapanışının altında yatan sebepleri değerlendirdi:
 “Ben OKKO'da haziran ayı sonundan ekim ortasına dek çalıştım. Muhsin Bey işine çok önem veren, yatırım yapan bir insandı. Ancak OKKO'nun kapanmasında ekonomik kriz kadar Muhsin Bey'in yaptığı yanlış yatırım da etkili oldu. Bence 2005 yılında Astoria gibi bir yerde şube açmak hataydı. Çünkü o dönem hem kriz dönemiydi hem de aynı bölgede çok sayıda alışveriş merkezi vardı. Astoria döneminde toplam çalışan sayısı 270 civarıydı. Orası kapandıktan sonra kalan 3 şubede de 100'e yakın kişi çalışıyordu. Şu an hiç kimse maaşlarını alamadı, herkes mağdur durumda. Muhsin Bey de iki oğlunu domuz gribi bahanesiyle okuldan alarak Kanada'ya kaçtı. Daha sonra eşi Güler Hanım da gitti. Arkalarında vergi, SSK ve banka borçları bıraktılar.”

İSTANBUL'UN ÜNLÜ ŞARKÜTERİLERİ
Doğa Şarküteri
 Şütte
 Saraylar şarküteri
 Santral Şarküteri
 Tuşba

Gökçe Uygun/Milliyet Cadde


Geri Dön