19 / 04 / 2024

Urartu kalesine 30 yıl sonra ilk kazma vuruldu!

Urartu kalesine 30 yıl sonra ilk kazma vuruldu!

Urartu kalesine 30 yıl sonra ilk kazma vuruldu. Urartu Kralı II. Sardur tarafından inşa edilen Çavuştepe Kalesi' nde, 30 yıl aradan sonra kazı çalışması başlatıldı.



Urartu Kralı II. Sardur tarafından inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nde, 30 yıl aradan sonra kazı çalışması başlatıldı.


Kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Gürpınar ilçesinde bulunan ve Urartu Krallığı'nın en parlak döneminde Kral II. Sardur tarafından inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nde, çözüm sürecinin ardından kazma sesleri yükseliyor.


Günümüze kadar sağlam kalmayı başaran surları, su sarnıçları, dünyadaki ilk kanalizasyon sistemi, tapınakları ve saray yapıları ile her yıl çok sayıda turist ağırlayan kale, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığındaki arkeologların yapacağı çalışmayla daha görkemli hale bürünecek.


Doç. Dr. Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 30 yıl aradan sonra çalışmalara başladıklarını belirterek, restorasyon ve korumaya yönelik sürdürülen çalışmayı 25 günlük planlamayla devam ettireceklerini söyledi.


Kalede, İstanbul Üniversitesi tarafından 1961-1984 yılları arasında kazı çalışması yapıldığını bildiren Çavuşoğlu, bu kazılarda gün ışığına çıkan birçok yapının kazılara devam edilmeyince büyük zarar gördüğünü ifade etti.


Çavuşoğlu, bu yıl kaledeki yapıları koruma ve restorasyona yönelik çalışma yapmayı amaçladıklarına değinerek, "İlk etapta alanın baştan sona kadar temizliğini yapıp 30 yılda tahrip olan kazı alanını ortaya çıkarmak istiyoruz. Daha sonra alandaki yapılar üzerinde nasıl bir restorasyon yapacağımıza bakacağız" dedi.


Gelecek yıldan itibaren çalışmaların daha sistemli yürütüleceğini anlatan Çavuşoğlu, her yıl çok sayıda turist ağırlayan kalenin inşa edildiği dönemki görüntüsüne kavuşması için çaba göstereceklerini dile getirdi.


AA


Geri Dön