23 / 04 / 2024

Urla Hacılar Koyu'ndaki SİT ikilemli!

Urla Hacılar Koyu'ndaki SİT ikilemli!

Urla Hacılar Koyu'ndaki villaların bulunduğu alanın SİT derecesiyle ilgili davada karar beklenirken, Şehir Plancıları Odası'nın raporu ve fotoğraflar bölgedeki SIT ikilemini ortaya çıkardı.



Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesinin hazırladığı İzmir'in Urla İlçesi Zeytineli Köyü Sarpdere Mevki 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planları Plan ve Açıklama Raporu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman ailesiyle tatil yaptığı Hacılar Koyu'ndaki villalarla ilgili SİT derecesi ikilemini çarpıcı şekilde gözler önüne serdi. Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, bütün bölge 1. derece SİT alanıyken ortada sadece villaların bulunduğu alanın 3. derece SİT alanı ilan edildiğini fotoğrafla gösterirken, "Söz konusu işlemin tamamı hukuksuzluğun yaşandığı son noktadır" dedi. 


Hacılar Koyunda bulunan 20 dekarlık olan üzerinde, işadamı Mustafa Latif Topbaş 2012 yılında villalar inşa etti. İzmir İl Özel İdaresi bölgenin 1. derece SİT olduğu ve bu nedenle bölgede yapılaşma olamayacağına ilişkin yıkım kararı aldı. Karar İzmir Valiliği'ne gönderildi. Dönemin Valisi Mustafa Cahit Kıraç yıkım için harekete geçmek isterken, iddialara göre bu nedenle Diyarbakır'a tayin edildi. Yıkım gerçekleşmeyince, İnşaat-Çevre -Jeoloji Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası geçen yıl İzmir 2. İdare Mahkemesine bölgede yapılaşmanın mümkün olamayacağı gerekçesiyle dava açtı. 


3. DERECE İLAN EDİLDİ 

Mahkeme, Zeytineli köyündeki villaların yapıldığı 20 dekarlık alanın bilim insanları tarafından incelenmesine kararı aldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Naime Arslan, Prof. Dr. Atila Ocak, Yardımcı Doç. Dr. Ünal Özelmas, Mersin Üniversitesi jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Mehmet Ali Kurt ile peyzaj mimarı Kaan Orhanoğlu'ndan oluşan bilirkişi heyeti bölgede yaptığı incelemenin ardından mahkemeye raporunu sundu. Heyet, çevresinin aksine sadece villaların yapıldığı 20 dekarlık alanın 3. derecede SİT olduğunu rapor etti. Mahkeme bilirkişi raporuna dayanarak bölgeyi 3. derece SİT alanı ilan etti. Karara Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatları Şehrazad Mercan ve Arif Ali Cangı karara itiraz ederken, İzmir 2. İdare Mahkemesi, mülkü Mustafa Latif Topbaş'a ait villalar hakkında karar verecek. 


BÜTÜN ALAN 1. DERECE SİT

 Kararının haftaya beklenirken, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesinin tespit ve fotoğraflar ise villlaların ortasında kaldığı doğal alandaki manzarayı gösterdi. 9 Eylül Gazetesine açıklama yapan Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, tüm bölgenin 1. derece SİT alanıyken sadece villaların bulunduğu alanın 3. 

derece ilan edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Söz konusu işlemin tamamı hukuksuzluğun yaşandığı son noktadır. Gayri yasal olarak inşa edilen yapılar, önce alanın SİT derecesinin düşürülmesi karan sonrasında da imar planlarının hızlıca onaylanması yasallaştırılmaya çalışılmaktadır. Bütün bu hukuksuz girişimler öncecilikle doğal alanlarımızın talanını sonrasında da ayrıcalıklı imar hakki tanınmasını getirmiştir. Bu hukuksuzluğun ivedilikle sonlandırılmasını, doğadan alınanın doğaya teslim edilmesini istiyoruz. Bunun için ivedilikle soz konusu kaçak yapıların yıkılması gerekmektedir." 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön