05 / 05 / 2024

Urla'da Roma Limanı yeniden inşa edilecek!

Urla'da Roma Limanı yeniden inşa edilecek!

ANKARA Üniversitesi, Ege Denizi'nin bilinen en eski liman kentlerinden biri olan Urla'da, 2 bin yıllık Roma limanını aynı yerinde yeniden inşa edecek.



Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Urla Belediyesi işbirliğinde hayata geçen proje kapsamında, dünyada ilk kez 2 bin yıllık bir liman aynı yerinde aynı donanımlarla yeniden hayat bulacak. 



Proje hakkında bilgi veren  Ankara  Üniversitesi Sualtı Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKOSAM) kurucusu ve Liman Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, "Dünyada başka örneği olmayan bir proje. Tekne ve silahların hazırlanması çalışmalarına başladık. Bir yıl içerisinde detaya inşaat yer alacağın söyleyen Prof. Dr. Erkanal, "Erken Roma dönemine ait bir liman yapacağa. Bunlar Urla Belediyesi'nin tahsis ettiği arazi üzerine inşa ediliyor. Gemilerin yapımına başladık. Erken Roma dönemine ait en az iki tekne yapacağa. Bittiğinde turistik ziyaretlere açık bir alan olacak. 

Bu limanı canlı tutmaya çalışacağa. Ziyaretçiler Roma tekneleriyle Ege'nin mavi sularında seyahat yapma imkanına kavuşacak" dedi. 



Aydınlık Gazetesi


Geri Dön