19 / 03 / 2024

Uskon, Özer İnşaat'a iflas davası açtı

Uskon, Özer İnşaat'a iflas davası açtı

Dünyanın pek çok ülkesinde önemli projeler geliştiren Özer İnşaat'a, uluslararası ödüllerin sahibi Uskon tarafından iflas davası açıldı.



Her ikisi de uluslararası alanda önemli projeler içinde yer alan iki şirket arasında yaşanan sorun, mahkemeye yansıdı. Romanya'da ve Türkiye'de inşaat ve taahhüt işleri yapan Özer İnşaat ve Taahhüt A.Ş.'ye  iflas davası açıldı. Davayı açan isim ise çelik yapı sistemlerinde faaliyet gösteren ve yine hem yurtiçinde hem yurtdışında projelere imza atan isimlerden biri olan Uskon Uzay Sistem Konstrüksiyon oldu. Özer İnşaat,  14. Ticaret Mahkemesi'nde açılan davaya 27 Ocak 2010 tarihine kadar itiraz edebilecek.

Özer, holdinglerle çalışmıştı
İflası istenen Özer İnşaat, Özer Grubu'nun 9 şirketinden birisi.  Şirket, 1961 yılında kuruldu.  Şirketin genel müdürü ise İsmail Özer. Son 10 yılda 60 projeyle 1.56 milyon metrekarelik inşaata imza attı.  Şirketin,  son 5 yılda elde ettiği ciro ise  750 milyon ABD dolarından fazla. 
İflas davası açılan Özer İnşaat, Coca Cola, Koç Holding, Eczacıbaşı Holding, Colgate Palmolive, Fiba Holding, Alarko ve GTC (Global Trade center) dahil olmak üzere çok sayıda çok uluslu şirket için inşaat projelerini gerçekleştirdi.
Romanya, Makedonya ve Bulgaristan'da şubeleri olan Özer,  Rusya Federasyonu, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan'da çalışma izinlerine sahip.
Şirket, şu anda 3 büyük boyutlu inşaat projesi üzerinde duruyor. Belle Gardens isimli projesini hem Romanya'da hem Türkiye'de hayata geçirmek için adımlar atan Özer'in Bella Gardens'deki Türkiye adresi Zekeriyaköy.  Proje, 13 bin 338 metrekarelik parsel üzerinde 16 viladan oluşuyor. İnşaatı halen sürüyor.
Projenin Romanya'daki ayağının adresi ise Bükreş.  İnşaat alanı 18 bin 440 metrekare olan projenin tamamlanma tarihi ise 2010. Şirketin bir diğer çalışması İstanbul'da THY'ye yaptığı 100 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak Türk Motor Bakım Merkezi.

Uskon ABD'de iş yapmıştı
Davacı taraf olan Uskon Uzay Sistem Konstrüksiyonları ise 1979 yılında kuruldu. Yaşar Marulyalı'nın yönetiminde olan şirketin faaliyet alanı prefabrike çelik uzay kafes sistemlerinin tasarım, üretim ve montajı. Havaalanları, terminaller, alışveriş merkezleri, fabrikalar ve spor sahaları olmak üzere pek çok yapı türünü inşa etti.  Şirketin  uluslararası projeleri arasında ABD, Almanya, Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Fransa, İspanya, İsrail, Katar, Kıbrıs, Kuveyt, Mısır, Portekiz, Rusya, Suudi Arabistan, Umman, Ürdün ve Yunanistan'a yaptığı işler de var.
 Uluslararası alanda 4 ödülün sahibi olan firmanın,  Türkiye'de Antalya'daki `Cam Piramit',  `Milli Reasürans çok katlı otomatık otopark binası'  ve `Londra Camii - İslam Kültür Merkezi' gibi projelerde imzası var.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön