28 / 03 / 2024

Üsküdar Belediyesi Harem için yenileme projesi geliştirdi!

Üsküdar Belediyesi Harem için yenileme projesi geliştirdi!

Büyükşehir ve Üsküdar Belediyesi'nin ortak girişimiyle, Harem için yenileme projesi geliştirildi. Otogar taşınacak, turistik gemiler için liman yapılacak. Ayrıca eğlence ve dinlenme alanları oluşturulacak.



Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi, otogarın da içinde bulunduğu Harem bölgesi için yenileme projesi hazırladı. Otogarın taşınmasıyla başlayacak proje çerçevesinde, turistik gemilerin barınabileceği bir liman, eğlence, dinlenme, piknik ve spor alanlarının yapılması planlanıyor. Projeyle ilgili 1/5000'lik plan çalışmaları tamamlandı, 1/1000'lik plan çalışmaları ise devam ediyor. 


DENİZ ULAŞIMI CANLANACAK 


Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Harem projesiyle ilgili detayları şöyle anlattı: "Tarihi Yarımada'nın en güzel görülebileceği nokta olan Harem, Üsküdar'ı Üsküdar yapan değerlerden biri. Harem, sadece İstanbul ve Üsküdar için değil, İslam medeniyeti için de önemli bir merkez, Avrupa ve Anadolu'nun giriş ve çıkış noktasıdır. Burası Harem adını, Osmanlı zamanında hacca gidenler Kabe'ye buradan uğurlandığı için almıştır, önümüzdeki yıl bir ilki gerçekleştireceğiz ve Osmanlı dönemindeki Harem'den hacı uğurlama geleneğini yeniden başlatacağız. Yıllarca hizmet veren otogarın yolcu yükü ve önemi, büyük otobüs şirketlerinin Anadolu yakasındaki farklı noktalarında kendi terminallerine taşınmasıyla azaldı. Harem'in ulaşım fonksiyonu da Marmaray, 2015 yılı sonunda açılması planlanan Avrasya Tüneli ve inşaatı devam eden 3. köprü ile giderek kaybolacak. Harem'in ulaşımla dostluğu, yeni dönemde, deniz ulaşımı ve büyük yolcu gemilerinin barınacağı liman olarak devam edecek." 


TURİSTİK MERKEZ PLANI


 Türkmen, Harem'in turistlerin ağırlanabileceği bir merkez olmasını istediklerini ifade ederek, "Üsküdar'dan Salacak sahili boyunca Harem'e kadar seyir terasları oluşturacağız. Hatta nostaljik bir tramvay düşüncemiz de var. Bu dönem Harem yeni bir çehreye bürünecek ve yeni bir vizyonu olacak" diye konuştu. 'Esnaf mağdur olmaz' Başkan Türkmen, Harem Otogarı'nın taşınırken esnafın mağdur edilmeyeceğini söyledi: "Harem Otogarı'nın bulunduğu arazi TCDD'ye ait. Büyükşehir Belediyesi'nin otogarın taşınmasıyla ilgili çalışmaları var. Kozyatağı, Dudullu taraflarında bir proje var ve altyapı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar tamamlandığında şehirlerarası otobüs terminalinin esnafını incitmeyecek ve mağdur etmeyecek şekilde taşınmaları sağlanacak" dedi.  Uzun yıllardır hizmet veren Harem Otogarı'nın şehir merkezinin dışına taşınması planlanıyor. 


Habertürk 



Geri Dön