25 / 04 / 2024

Üsküdar Belediyesi tarihi binaları ücretsiz yeniliyor!

Üsküdar Belediyesi tarihi binaları ücretsiz yeniliyor!

Üsküdar'ın tarihi konakları ücretsiz olarak yenileniyor. Herbirinin ayrı bir tarihi olan evler için harekete geçen Üsküdar Belediyesi ilçede birçok evi ücretsiz restore ederek sahiplerine teslim etti. Restorasyon çalışmaları sonunda 2 tarihi bina yenilend



 İstanbul'un tarihi semti Üsküdar'ın asırlık konakları koruma altına alındı. Herbirinin ayrı bir tarihi olan evler için harekete geçen Üsküdar Belediyesi ilçede birçok evi ücretsiz restore ederek sahiplerine teslim etti. Belediye, öncelikle kendi bünyesinde Geleneksel Ahşap Eğitim Atölyesi'ni kurdu. 'Tarihi Evler Onarım Programı' kapsamında atölyede evlerin tüm gereksinimleri büyük titizlikle yapılarak gerekli binalara monte edildi. çalışmalar kapsamında son olarak yazar ve düşünür Cemil Meriç'in adını verdiği sokakta çalışma yapıldı. 3 aydır gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonunda 2 tarihi bina yenilendi. Projeyle günümüze kadar ayakta kalabilmiş geleneksel ahşap kültür mirasının korunması bilincinin yerel yönetimler aracılığıyla toplumla paylaşılması amaçlandı.

UZMANLAR YETİşžİYOR

Uygulama ile Geleneksel Ahşap Eğitim Atölyesi'nde, marangoz ustaları arasında eski eser ahşap ustası olmak isteyen gençler de çalışıyor. Üsküdar Belediyesi'nin hem mesleki olarak gençleri eğitmek hem de eski eserleri geleceğe kazandırmak amacıyla yürüttüğü çalışma ile meslek lisesi öğrencileri geleneksel ahşap yapım sistemleri, ahşap dış cephe kaplamaları, ahşap süsleme sanatlarını uygulmalı olarak öğreniyor.

ONARIMLAR ÜCRETSİZ

Üsküdar Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu KUDEB tarafından, sahibi oldukları taşınmaz kültür varlıklarının kendi imkanlarıyla bakım-onarımını yapmak isteyen vatandaşlara danışmanlık hizmeti verilirken, maddi durumu uygun olmayan mülk sahiplerine ise onarımın her aşamasında malzeme ve teknik uygulama desteği sağlanıyor. Restorasyonu yapılan taşınmazlarda yaşayan kişiler, bakım-onarımın her aşamasına tanıklık ederek yaşadığı semti dokusuyla birlikte korumayı da öğreniyor.
Yeni şžafak


Geri Dön