29 / 03 / 2024

Üsküdar Belediyesi'nin kentsel dönüşüm planı TBMM gündeminde!

Üsküdar Belediyesi'nin kentsel dönüşüm planı TBMM gündeminde!

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, İstanbul Üsküdar Belediyesi'nin kentsel dönüşüm planına ilişkin soru önergesi hazırladı..



Üsküdar Belediyesi nin kentsel dönüşüm planı TBMM gündeminde!


MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, İstanbul Üsküdar Belediyesi'nin kentsel dönüşüm planına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yönter sorularının Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Yönter önergesinde "Üsküdar’ın nüfusunun yansını banndıran 16 mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmalannın başlamasının önünü açan 1/5000 ölçekli ‘Üsküdar Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım imar planı’ İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Üsküdar’ın Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Küplüce, Beylerbeyi, Burhaniye, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye olmak üzere 16 mahallesini kapsayan alan yeniden planlanmaktadır.


AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin kentsel dönüşüm planı ise birçok tartışmayı beraberinde getirmektedir. Üsküdar İstanbul Boğazı’na kıyısı olan ilçelerden biridir. Bu ilçede yapılacak inşaatlar İstanbul’un silüetini doğrudan etkileyecektir. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na göre boğaz bölgesi sahil şeridi, öngörünüm; geri görünüm ve etkilenme bölgeleri şeklinde ayrılmıştır." dedi.


"Yine 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesine göre "Geri görünüm" bölgesinde Taban Alan Kat Sayısı (T.A.K.S.) azami % 15 ve 4 katı (H = 12.50 m. irtifaı), "Etkilenme" bölgesinde ise gene Taban Alanı Kat Sayısı (T.A.K.S.) % 15 ve 5 katı (H = 15.50 m. irtifaı) geçmemek şartı ile konut yapılabilir.” denilmektedir. İBB Meclisi’nden geçen bu karar ise geri görünüm ve etkilenme bölgelerini kapsamaktadır. AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı ise yaptığı açıklamalarda etkilenme bölgesinde yer alan mahallelere 8 katın üzerinde imar vereceğini ifade etmektedir.


Bölgede daha planlar askıya çıkmadan, inşaat şirketleri mahallelerde vatandaşlarımızın evlerine giderek sözleşmeler imzalamakta, kaç tane daire çıkılacağı ve kaç kat emsal olacağı bilgisi verilmeden, vatandaşlarımız tamamen teslim alınmaya çalışılmaktadır." diyerek 5 soru sordu.


Yönter'in soruları

1- Boğaziçi Kanunu'na göre bölgede yapılacak konutların kar sayısı tahdidi belli iken AKP'li Üsküdar Belediye Başkanı'nın 8 kata imar vereceğiz vaadi hangi kanuna dayanmaktadır? Bölgede yaşayan vatandaşlarımız bu vaatle kandırılmaya mı çalışılmaktadır?


2- Bölgedeki kentsel dönüşüm nedeniyle Boğaziçi Kanunu’nda da değişiklik yapılması düşünülmekte midir?


3- Bölgedeki kentsel dönüşüm kararı ile birlikte vatandaşlarımızın kolayca ikna edebilmek, arsa ve arazilerini teslim alabilmek açısından ‘ ‘ya kamulaştırma kararına ya da kentsel dönüşüm planlarına razı olacaksınız” denilmekte midir? Bölge’de Bakanlar Kurulu karan ile kamulaştırma kararı alınması planlanmakta mıdır?


4- Bölgede Üsküdar nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda kentsel dönüşümle birlikte kaç adet konut üretilmesi planlanmaktadır? Kentsel dönüşüm bölgede yaşayan vatandaşlarımızı Sulukule ve Fikirtepe’de olduğu gibi yerinden edecek midir?


5- Üsküdar ilçemizdeki kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme dönüşmemesi, vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi adına alman önlemler nelerdir?






Geri Dön