29 / 03 / 2024

Üsküdar Belediyesi'nin Maliye'ye devrettiği taşınmazlar TBMM'de!

Üsküdar Belediyesi'nin Maliye'ye devrettiği taşınmazlar TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Üsküdar Belediyesinin maliyeye olan borçlarına ve borçlarına karşılık devrettiği taşınmazları Maliye Bakanı Ağbal'a sordu..



Üsküdar Belediyesi nin Maliye ye devrettiği taşınmazlar TBMM de!


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Üsküdar Belediyesinin maliyeye olan borçlarına ve borçlarına karşılık devrettiği taşınmazlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sordu.


Tanal önergesinde "5393 sayılı Belediye Kanunu ile ülkemizde belediyelere oldukça geniş yetkiler tanınmasına karşılık, gelir kaynaklarının oldukça sınırlı olduğu görülmektedir. Belediyeler matrahı ve oranlan merkezi yönetimce belirlenen yerel vergileri tahsil etmektedirler. Öte yandan belediyelere tahsilatı bırakılan vergilerin verimlilikleri de oldukça düşüktür. Üsküdar Belediyesi ile basında çıkan haberlerden sonra, belediye borçlan hakkında yeniden hukuksuzluk içeren olaylar gündeme gelmiştir." diyerek bu bağlamda 7 soru sordu.


Tanal'ın soruları

1) İstanbul İli Üsküdar Belediyesinin Mâliyeye borcu, 2002 yılından önerge tarihine kadar yıllara göre belirtilmek kaydı ile ne kadardır? Bu yıllar arasındaki borç artışı istatistikleri ne şekildedir? Bu yıllara arasındaki gelir durumları hangi oranlardadır?


2) Üsküdar Belediyesi Mâliyeye olan borçlarını nakit şekilde mi yoksa ayni ödeme şeklinde mi yapmıştır? 2002 tarihinden önerge tarihine kadar borçlar ne şekilde ödenmiştir?


3) Üsküdar Belediyesinin ayni ödeme ile kapanan borçlan için kaç adet taşınmaz satılmıştır? Mâliyeye borçlanna ilişkin Üsküdar Belediyesinin devrettiği taşınmazların üstünde okul veya cami var mıdır? Var ise kaç tanesi okul, kaç tanesi camidir? Okul ve cami dışında devredilen taşınmaz mevcut mudur?


4) Mâliyeye şahlan taşınmazlar tapuda ne şekilde kayıtlıdır? Satıştan sonraki taşınmazların tapu kayıt şekli ve bu taşınmazlardan vatandaşların yararlanma durumu ne şekilde değişecektir? Bu taşınmazların satıştan sonra başka amaçlı kullanımları mümkün olacak mıdır?


5) Üsküdar Belediyesinin borçlan karşılığı devrettiği taşınmazları maliye satışa mı çıkaracaktır? Satmayacak ise bu sanal bir tahsilat olup nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında bir fiil olmayacak mıdır?


6) Devredilen taşınmazların fiyat değerlendirmesi neye göre yapılmıştır? Taşınmazlar arsa üzerinden fiyat değerlendirmesi ile mi devredilmiştir? Üzerlerindeki yapılar da devir konusu olmuş mudur ve bu yapılar fiyat değerlendirmesinde esas alınmış mıdır?


7) Üsküdar Belediyesinin Mâliyeye taşınmaz satışları için yapılan “Kamu tesislerinin arazileri zaten Milli Emlak Genel Müdürlüğüne aittir. Bahsi geçen camilerin arazileri bugüne kadar Üsküdar Belediyesi bünyesinde iken anlaşma sonrası olması gerektiği gibi Milli Emlak Genel Müdürlüğüne belediyemizin Mâliyeye ait borcuna karşılık devredilmiştir. Fiili durum yasal hale geldi.” Açıklamasında hukuki düzenlemelerde bir temeli var mıdır?





Geri Dön