25 / 04 / 2024

Üsküdar Çamlıca Tepesi Ulaşım Yolları Projesi'nin plan değişiklikleri askıda!

Üsküdar Çamlıca Tepesi Ulaşım Yolları Projesi'nin plan değişiklikleri askıda!

İstanbul Üsküdar'daki Büyük Çamlıca Tepesi'ne yapılacak tünel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da devreye girdi. Bakanlığın hazırladığı imar planı değişiklikleri 15 Şubat'ta askıya çıktı. Plan değişikliklerine 15 Mart'a kadar itiraz edilebilecek.



İstanbul Üsküdar'daki Büyük Çamlıca Tepesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yaptırılan camiye özel tünel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan değişikliğine gitti. Değişiklik ile tünelin üstündeki konutların bulunduğu alan birdenbire 3. derece sit alanı ilan edildi Libadiye Kavşağı ile Çamlıca'da inşaatı süren cami araşma yapılacak 3 kilometrelik tünel ve bağlantı yollarına ilişkin plan değişikliği ilk kez 12 Haziran 2015'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapıldı. Resmi adı 'Çamlıca Tepesi Ulaşım Yolları Projesi' olan tünel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da devreye girdi. Bakanlığın hazırladığı imar planı değişiklikleri 15 Şubat'ta askıya çıktı. Bir ay boyunca askıda kalacak plan değişikliklerine 15 Mart'a kadar itiraz edilebilecek. 


2 ÖNEMLİ FARK DİKKAT ÇEKİYOR 

İBB ile bakanlığın yaptığı planlan karşılaştıran CHPli Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Nezih Küçükerden, iki önemli farklılık tespit etti. Yeni plana, mevcut planda olmayan 3. derece sit alanının eklendiğini belirten Küçükerden, "Şimdi oradaki konut alanlarının bir kısmı sit alanına alınmış oldu. Ocak ayında konutların bulunduğu alana ilişkin acele kamulaştırma karan çıkmıştı. Bu sit karan, kamulaştırmayı kolaylaştıracak. Tünelin üstündeki konutları temizlemek için yapılmış bir değişiklik" dedi. Küçükerden, diğer değişikliğin de 'teknik altyapı alam' fonksiyonunun kaldırılması olduğunu söyleyerek bu iptalin Çamlıca Tepesi'ndeki TV Kulesi'ni yıkma planının göstergesi olduğunu dile getirdi.


KARARDA ERDOĞAN'IN İMZASI VAR 

Bakanlar kurulu 4 Ocak 2016'da Ferah Mahallesinde 802 ada 10 numaralı parselin, Kısıklı Mahallesinde 795,804,1835,1838,1839 adalarda yer alan 30 ayrı yani toplam 31 parsel için 'Üsküdar Çamlıca Tepesi Ulaşım Yolları Projesi' kapsamında acele kamulaştırma kararı almıştı. Erdoğan imzalı bakanlar kurulu karan doğrultusunda Üsküdar'daki Kısıklı ve Ferah Mahallesindeki toplam 31 parselin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından acele kamulaştırılması yapılacak. 


KADİR GECESİ'NDE HİZMETE AÇILACAK 

Bu yıl Kadir Gecesi'nde hizmete açılması planlanan cami bittiğinde Türkiye'nin en büyük cami kompleksi olacak. Aynı anda 50 bin kişi ibadet edebilecek. Bittiğinde 72 metre yüksekliği ve 35 metre çapı olacak dev kubbenin kaba inşaatının önümüzdeki haftalarda bitmesi bekleniyor. 


Sözcü/ Özlem GÜVEMLİ


Geri Dön