20 / 04 / 2024

Üsküdar kentsel dönüşüm mahalleleri 2013!

Üsküdar kentsel dönüşüm mahalleleri 2013!

Tarih ve kültür şehri Üsküdar’da mahalle mahalle kentsel dönüşüm projelerini mercek altına aldık. Yerinde dönüşüm modeli ile yeni yüzüne kavuşacak olan ilçede kentsel dönüşüm belediye binası ile başlayacak….



Dönüşüm belediye binası ile başlayacak

İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan “Tarih ve kültür şehri” Üsküdar, yerinde dönüşecek. Ümraniye sınırından boğaza doğru inen bölgede Yavuztürk Mahallesi, çevre yolunun hemen yanında yer alan Ünalan Mahallesi ve Üsküdar merkezde konumlanan Çavuşdere olmak üzere dönüşümün 3 koldan ilerleyeceği bölgede, dönüşüm 2015 yılında  belediye binasının yıkılması ile başlayacak. 


Üsküdar kentsel dönüşüm mahalleleri 2013!


Belediye binası Demokrasi Meydanı ile birleşecek

Üsküdar’da  Marmaray  projesi kapsamında Üsküdar Belediyesi’nin hemen önündeki Solak Sinan Camii ve Kara Davut camileri yerlerinde kalarak ve diğer bütün yapıların kaldırılması suretiyle Aziz Mahmut Hüdavi türbesiyle birleştirilmesi planlanıyordu. Fakat 1 milyar TL’ye mal olacak proje, belediye bütçesini aştığı için iptal edildi. Bunun yerine belediye binası ve katlı otopark kaldırılacak ve mevcut Demokrasi Meydanı ile birleştirilerek dönüşüm başlayacak. 


Üsküdar kentsel dönüşüm mahalleleri 2013!


Belediye arazisi üzerinde dev bir kompleks yükselecek

Üsküdar kentsel dönüşüm kapsamında belediye binası Çavuştere’ye taşınacak. Belediye binası arazisi üzerinde içinde konut, çarşı, 800 araçlık otopark, kültür ve spor tesislerini barındıran bir kompleks yapılacak. Bu proje ile Üsküdar meydanını Çavuşdere’ye kadar çekerek Taksim meydanından daha büyük bir meydan oluşturulmak isteniyor. 



Üsküdar’da dönüşüm 3 koldan ilerleyecek

Üsküdar belediyesi dönüşümü Yavuztürk Mahallesi’nden başlatmak istiyor. Yine belediyenin Ünalan Mahallesi’nde E5’e yakın parsellerde, İSKİ ile ortaklaşa aldığı 15 bin metrekarelik arsası bulunuyor. Arazi üzerinde şu anda hak sahipleri bulunuyor. Belediye hak sahipleri ile bir ortaklık kurup dönüşüm alanı ilan etmeyi planlıyor. Üsküdar’da kentsel dönüşümün üçüncü ayağını ise Üsküdar merkezde yer alan Çavuşdere bölgesi oluşturuluyor. 


Üsküdar kentsel dönüşüm mahalleleri 2013!


Boğaz tarafında 50 bin metrekare alan dönüşecek

Üsküdar’da Boğaziçi öngörünüm alanlarında kentsel dönüşüm biraz sancılı geçiyor. Boğazdaki dönüşümün başlaması için bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi gerekiyor. Şu anki 2960 nolu Bağaziçi Yasası’nda bir değişiklik olmazsa bölgede değişimin yapılması oldukça zor. Boğazın topografyasına göre düşük kotlu olan yerlerde 5 kat, boğazın siluetini değiştirecek yerlerde ise 3 katlı dönüşüm gerçekleştirmek isteniyor. Bunun için de 50 bin metrekarelik alanlar ancak dönüşüm alanına alınabiliyor. 


Şengül  KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön