25 / 04 / 2024

Üsküdar Meydan projesine tepki!

Üsküdar Meydan projesine tepki!

Üsküdar Belediyesi’nin yürüttüğü meydan çalışması Mimar Sinan Çarşısı esnafı ve projenin yürütüldüğü çevredeki esnaflardan tepki gördü. Mimar Sinan Çarşısı esnafı, projenin uygulamaya başlamasının ardından yapılan iş oranının proje uygulanmadan öncesine göre yüzde 30 düştüğünü belirtti.




Üsküdar Belediyesi’nin yürütmekte olduğu Üsküdar Meydan projesi, Mimar Sinan Çarşısı esnafını ve çevrede bulunan diğer esnafları olumsuz etkiliyor. Belediyenin yürütmekte olduğu proje ile ilgili olarak şikâyetlerini dile getiren çevre esnafı, soruna çözüm getirilmesini istedi. Mimar Sinan Çarşısı esnaflarından olan Ali Uğur, projenin uygulamaya başlamasının ardından yapılan iş oranının proje uygulanmadan öncesine göre yüzde 30 düştüğünü ifade etti. Mimar Sinan Çarşısının dışında projenin uygulamaya konulduğu alan çevresindeki esnafında işlerinin düştüğünü ifade eden Uğur, “Çarşı esnafı çok sıkıntıda. Belediyenin bu uygulaması sonucunda diğer esnaflarda iş yapamaz duruma geldi. Mimar Sinan Çarşısının yakınında bulunan bütün esnaflarda sıkıntı var. Zaten işsizlik vardı şimdi daha da kötü oldu. Bu bariyerleri geri çekebilirlerdi. Esnaf olarak çok zor durumdayız” dedi.


İzinsizse kaldırılması gerekir


Mimar Sinan Çarşısı esnaflarından Emre Gülener, meydan projesi ile ilgili Mimar Sinan Çarşısının kapatacak şekilde konulan bariyerlerin çarşı esnafına ve vatandaşlara sorun yarattığını belirtti. Yapılan bu uygulamanın çevre esnafı dışında vatandaşlara da zorluk çıkardığını söyleyen Gülener, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na bu konu hakkında başvuru yaptık. 6 Numaralı Koruma Kurulu bize bir yazı gönderdi. Bahsettiğiniz tarihi eserin siluetini kapatan tahta perdeler izinsizse hemen kaldırılması gerekir. Belediyeye bir yazı gönderildi.

 Çünkü izinsiz” dedi.


Halkta mağdur oluyor


Yetkililerin kendilerine iki ay içinde bariyerlerin kaldırılacağını söylediğini belirten Gülener sözlerini şöyle sürdürdü: “İki ay içerisinde kaldıracağını söylüyorlar ama burada konulan tahta perdelere bir yazının asılması gerekiyor. Küçücük bir yol kapatıldığında bile o yazının asılması gerekiyor. Herhangi bir yazı ya da bir belge yok. Mimar ve Şehircilik odalarındaki arkadaşlarımızı çağırdık, onlarda incelediler. Teknik olarak can ve mal güvenliği olarak çarşının önünün kapatılması uygun değil dediler. Mimar Sinan Çarşısının önüne bir buçuk metre alan bırakırken, öbür sokağa bir araba mesafesi yer bıraktılar. Burada eşitsizlik ilkesi oluyor. Burada sadece Mimar Sinan Çarşısı esnafına ve yakınında bulunan esnafa değil, aynı zamanda Üsküdar da yaşayan halka da zarar veriliyor” şeklinde konuştu. 



Burak Erdal/Gazetem İstanbul


Geri Dön