25 / 04 / 2024

Üsküdar Vergi Dairesi'nin taşınmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

Üsküdar Vergi Dairesi'nin taşınmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

Üsküdar Vergi Dairesi'nin Ümraniye ilçesine taşınması hususu meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal sorularını, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sordu..



Üsküdar Vergi Dairesi nin taşınmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Üsküdar Vergi Dairesi'nin Ümraniye ilçesine taşınmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sordu.


Tanal önergesinde "Üsküdar Vergi Dairesi 2016 yılı itibariyle mükellef sayısı yaklaşık 40.000/olan bir Vergi Dairesidir. Üsküdar Vergi Dairesi, 2017 yılından itibaren “Toya Sokağı No:2393, 34768 Saray, Ümraniye/'İstanbul adresinde hizmet vermeye başlamıştır." diyerek bu kapsamda 6 soru sordu.


Tanal'ın soruları


1) 24 Aralık 1994 tarih ve 22151 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliğinin “Vergi Dairelerinin Yetki Alanı” kenar başlıklı 8’inci maddesinde özetle “Vergi dairelerinin yetki alanı, kurulduğu ilçenin idari sınırları ile çevrelenir. Birden çok vergi dairesi kurulmuş olan il ve ilçe merkezlerinde yetki alanı sınırları Maliye Bakanlığınca belirlenir.'" şeklinde düzenleme bulunmasına karşın; Üsküdar ilçesi sınırlan içerisinde bulunması gereken Üsküdar Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün, Ümraniye ilçesi sınırlan içerisindeki bir adrese taşınmasındaki gerekçe nedir? Bu taşınma işlemi dayanağını, gerekçesini hangi yasal düzenlemeden almaktadır?


2) 2016 yılı itibariyle mükellef sayısı yaklaşık 40.000 olan ve mükelleflerinden her yıl milyonlarca lira vergi tahsilatı yapan Üsküdar Vergi Dairesi’nin, Ümraniye ilçesi sınırlan içerisine taşınmasına ilişkin karar alınırken ve taşınma aşamasında, mükelleflerin vergi dairesinin yeni yerleşkesine ulaşım sıkıntısı çekme ihtimalleri değerlendirilmiş midir? Farklı bir ilçe sınırlanna taşımak yerine; aynı ilçe sınırlan dâhilinde farklı bir adrese taşıma imkânları, gerek maliyet açısından gerekse vatandaşlann daha rahat ulaşımı bakımından göz önüne alınmış mıdır?


3) Üsküdar Vergi Dairesi’nin, Ümraniye ilçesi sınırlan içerisinde bulunan “Toya Sokağı No:2393, 34768 Saray, Ümraniye/lstanbul ” adresine taşınması kararım kim/kimler vermiştir?


4) Karar alınması aşamasında 24 Aralık 1994 tarih ve 22151 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliğinin “Vergi Dairelerinin Yetki Alanı” kenar başlıklı 8’inci maddesi ne gerekçe ile uygulanmamıştır?


5) Üsküdar ilçesi sınırları içerisinde işyeri veya ikamet adresi bulunan mükelleflerle ilgili kovuşturma, yoklama, tebliğ gibi idari işlemler Üsküdar ilçesi sınırlarında bulunmayan bir vergi dairesi tarafından ne şekilde yerine getirilecektir?


6) Ümraniye ilçe sınırları içerisinde bulunan Üsküdar Vergi Dairesi ve Ümraniye Vergi Dairesi arasındaki görev ve yetki paylaşımı ne şekilde sağlanacaktır?





Geri Dön