29 / 03 / 2024

Üsküdar'ın yatırımda yıldızı parladı!

Üsküdar'ın yatırımda yıldızı parladı!

Gayrimenkul sektörünün gelişmesine destek amacıyla düzenlenen 'Gelişen Bölgeler Zirvesi'nin 7'ncisi İstanbul Üsküdar'da gerçekleşti. Toplantıda, Üsküdar'ın yatırımcıların yeni gözdesi olduğu belirtildi.



7. Gelişen Bölgeler Zirvesi'ne katılan Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Seter Levent ekonomide zaman zaman çalkantılı dönemler olduğunu dile getirdi. Böyle dönemlerde her sektörde daralma olduğunu ifade eden Levent, "Önemli olan böyle zamanlarda ne karamsar bakmalı ne de kafamızı kuma gömmeliyiz. Önceden tedbir almak için konuşmalıyız. Hürriyet gayrimenkul sorunlarını gündeme getirme konusunda ya da olumlu gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmada önemli bir platform. 

Öyle olmaya da devam edecek" dedi. 


EKONOMİDE ÖNEMLİ OYUNCU 


Toplantının açılış konuşmasını yapan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet'in inşaat ve gayrimenkul sektörüyle eskiye dayanan köklü ve güçlü bir ilişkisi olduğunu söyledi. Bu sektörün son yıllarda çok hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini belirten Ergin "Türkiye genelinde konut, AVM ve işyeri yatırımları hızlandı, dünyanın muhtemelen en kapsamlı kentsel dönüşüm projeleri Türkiye'de başlatıldı. Ayrıca yabancıların konut edinmelerinin kolaylaştırılması gibi birçok dinamik bu sektörü ekonomi içindeki en büyük oyunculardan biri haline getirdi. Bu sektörün sağlam bir zeminde yol alması bugün geldiğimiz noktada Türk ekonomisinin makro düzeydeki dengeleri bakımından da büyük bir önem taşıyor" dedi. Ergin, 2016 yılında da ikinci el dahil olmak üzere muhtemelen 1.3 milyon konut satışı beklendiğini, bunun da bir rekor olduğunu belirtti. 


YATIRIMLAR DEĞER KATIYOR


Hürriyet'in 2014 yılında ilkini gerçekleştirdiği 'Sign of the City Awards' ödülleri ile sektörde markalaşmayı, kurumsallaşmayı teşvik eden önemli bir adım atıldığını hatırlatan Ergin, gayrimenkul sektörü için geliştirilen bir diğer önemli etkinliğin de 'Gelişen Bölgeler Zirveleri' olduğunu ifade etti. Bu zirve toplantılarıyla kentin belli bir bölgesini seçilerek, inşaat ve gayrimenkul sektörünün bu bölgedeki gelişme trendleri ve bölgenin gelişme vizyonunun paydaşlarla birlikte değerlendirildiğini anlatan Ergin, Koşuyolu-Altunizade bölgesinin de son 30 yıl itibarıyla Anadolu yakasının gerek iş hayatı gerek yerleşim bölgesi olarak elit bir kesiti olarak belirdiğini söyledi. 


YEŞİLİ TARİHİ KORUYAN DÖNÜŞÜM 


Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası da bir değerlendirme yapan Sedat Ergin şunları söyledi: "Avrasya Tüneli ve Marmaray'ın tarihi yarımada ile Üsküdar'ı birbirine bağlamış olması, Üsküdar ve çevresinin gelecekteki gelişmesi için önemli bir faktör olacak. Bu bölgede bir dizi büyük inşaat projesinin gerçekleştirilmesi, ayrıca Acıbadem Grubu'nun buradaki iddialı sağlık yatırımları bölgenin daha da değerlenmesine yol açıyor. Bölgenin ayrıca kültür turizmi açısından da önemli bir potansiyeli var. Buradaki temel sorun, eskimiş yapı stokunun ölçeğin büyütülerek yemlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönüşümün Üsküdar'ın tarihi dokusunu bozmadan ve buradaki yeşili muhafaza ederek, Üsküdar'ı Üsküdar yapan değerleri koruyarak gerçekleştirilmesi en büyük sınav olacak." 


'AÇIK HAVA MÜZESİ' 


Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'ın tarihi, geçmişi, kültürel zenginlikleri ile ruhu olan bir şehir olduğunu söyledi. 540 bin nüfusa sahip Üsküdar'm İstanbul'un iki yakasını bir araya getiren önemli bir ilçe olduğunu söyleyen Hilmi Türkmen, "Avrasya Tüneli, Marmaray, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, deniz motorları, Üsküdar- Kabataş arasında yaya tünelinin yapılacak olması, 15 Temmuz Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında yeni bir geçiş güzergâhının projeleniyor olması, Anadolu'dan İstanbul'a gelenin ilk ayak bastığı yerin Harem olması, Üsküdar'a en önemli ulaşım merkezi olması özelliği kazandıran başlıca noktalar. Üsküdar hem ulaşımın, hem kültürel yoğunluğun hem de Türkiye'nin merkezi olması, kendisine haklı bir yükümlülük yüklüyor. Bu bölgede yatırım yapan işadamlarımız, bu bölgede yaşayan sıradan vatandaşlarımız, kamu özel sivil toplum kuruluşlarındaki kamu görevlileri, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri elbetteki başka bir yerleşim yerindeymiş gibi hareket etmemeli. Üsküdar'da nefes alan, Üsküdar'a nefes vermeli. Üsküdar'a yapılan yatırımlardan bu anlayışla hareket etmeliler" dedi. Üsküdar'ın bir açık hava müzesi olarak tanımlayan Türkmen, yeni yapılan Çamlıca Camiisi ve 380 metre olması planlanan Çamlıca Kulesi ile turizm bölgesi olma özelliklerinin güçleneceğini dile getirdi. 


YATIRIMCI İÇİN FIRSAT ZAMANI 


Gerek yapılaşması gerek ikamet eden insanlar dikkate alındığında Koşuyolu Altunizade bölgesinin İstanbul'un kupon yeri olduğunu belirten Türkmen, "Yeni konut ve ticaret projeleri, özellikle sağlık alanında yapılan yatırımlar, bu bölgenin cazibe merkezi özelliğini artırmaya vesile oldu. Altunizade bölgemiz İstanbul'un her yerinden rahatça ulaşılabilecek noktada. Bu bölgede yapılacak yatırımların değeri İstanbul'un ortalamasının üzerinde artmaya devam edecek. Bir gerçek var ki, yatırımcıların cesurca fırsata dönüştürebileceği bir zaman sürecinden geçiyoruz" diye konuştu. 


ÖRNEK VE YERİNDE DÖNÜŞÜM 


2013'te yaptıkları plan çalışmasıyla Üsküdar'ın önünü açtıklarını belirten Türkmen, "Yatırımcıyı teşvik etmek ve kentsel dönüşümün önünü açmak istiyoruz. Kentsel dönüşümde mevcut yorgun yapı stokunun elden geçirilmesine zemin hazırlanıyor. Üsküdar'da kentsel dönüşümün adını 'örnek dönüşüm' olarak değiştirdik. Sebebi, Üsküdar sıradan bir ilçe değil. Üsküdar'daki dönüşüm örnek olmalı. Üsküdar'daki komşuluk huzurunun, komşuluk sıcaklığının devam etmesini istiyoruz. Günün sonunda Üsküdarlılar Üsküdar'da kalsın istiyoruz. Yani Yerinde dönüşüm' istiyoruz. Bu dönüşümü gerçekleştirirken de, özellikle konut projelerinde 1 artı 1 dairelere sıcak bakmadığımızı ifade etmek isterim" dedi. 



VALİDEBAĞ DOĞAL SİT ALANI 


Geçtiğimiz günlerde Üsküdar'daki Validebağ Korusu'nun yapılaşmaya açılacağı iddiaları gündeme geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Türkmen, "Validebağ Korusu 1996 - 1999'da, doğal sit alanı ilan edildi. Buralarda yapılaşma, imar hareketliliği olması mümkün değildir. Validebağ imara açılıyor bilgileri asılsız. Geçtiğimiz aralık ayında İBB Meclisi'nden geçen konu tamamen farklı. Aralık ayı kararma göre korudaki mevcut tarihi eserler plana işlendi. Mevcut kararda toplam 100 metrekarelik, sökülüp takılabilen geçici bir yapıdan bahsedilmekte. Korunun 17 kapısı var. Girişlerde, 10'ar ya da 20'şer metreyi geçmeyecek, koruda yürüyen, spor yapan, istirahat edenlerin sosyal ihtiyaçlarına cevap versin diye küçük tesis, kafe büfe anlamında, sökülüp takılabilen yapılara izin veren bir karar. Koru içinde 15 ile 400 yıl arasında değişen 4 bine yakın ağaç var. İTÜ Orman Fakültesi'yle yaptığımız çalışmayla, korunun ağaç planlarım yaptık. Buna göre mevcut ağaçlar korunacak. Ayrıca ilave 6-7 bine yakın ağaç dikilecek. Koruyu daha yaşanabilir hale getirmek asla yapılaşmasına müsaade edilmiyor" dedi. 



Hürriyet


Geri Dön