25 / 04 / 2024

Üst hakkı devir sözleşmesi damga vergisine tabi midir?

Üst hakkı devir sözleşmesi damga vergisine tabi midir?

Üst hakkı devir sözleşmesi için vergi ödenir mi? Üst hakkı devir sözleşmesi damga vergisine tabi midir? İşte B.07.1.GİB.4.42.16.02 DV-2-1463/1575 sayılı Gelir İdaresi özelgesinde yer alan esaslar...



Üst hakkı devir sözleşmesi damga vergisine tabi midir?

B.07.1.GİB.4.42.16.02 DV-2-1463/1575 sayılı Gelir İdaresi özelge kapsamında Üst hakkı devir sözleşmesi damga vergisi hususu ele alınıyor. Burada yer alan bilgilere göre, gayrimenkullerin, ayni hakların ve gemilerin ferağ ve intikal zabıtları damga vergisinden istisna olmakla birlikte, belli parayı ihtiva eden sözleşmeler damga vergisine tabi tutuluyor.


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

(Diğer Vergiler Müdürlüğü)


SAYI    : B.07.1.GİB.4.42.16.02 DV-2-1463/1575

KONU   : Damga Vergisi                                                                                                        17.10.2008




İLGİ: 22.09.2008 tarih ve B.30.2.SEL.0.70.82.03/900-2247


İlgi'de kayıtlı yazınızda; mülkiyeti Üniversitenize ait ................................... otelin, 25.07.2005 tarihinde ............... A.Ş.ile ....................................... A.Ş.arasında imzalanan üst hakkı devir sözleşmesi ile ....................................... A.Ş. 'ne devredildiği, Başkanlığınızın 2007 mali yılı hesap ve belgelerinin Sayıştay Başkanlığı Denetçilerince yerinde incelenmesi neticesinde düzenlenen 29.07.2008 tarih ve 2008/481/124 sayılı raporun 70. maddesine istinaden, devir sözleşmesinden kesilmesi gereken damga vergisi kesintisinin yapılmadığı, söz konusu rapora göre kesilmesi gereken damga vergisinin kiracı olan şirketten tahsilinin istenildiği ancak, adı geçen şirketin üst hakkı devir sözleşmesinin damga vergisinden istisna olduğu gerekçesiyle tahsil talebinizi kabul etmediği belirtilerek, "Üst Hakkı Devir Sözleşmesi"'nin damga vergisine tabi olup-olmadığı hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun "Konu" başlıklı ı. maddesinde; "Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.


Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan (Değişik: 5228/59-4/a md.) (Yürürlük: 31.7.2004) belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder. .. " hükmü ile "Mükellef' başlıklı 3.maddesinde; "Damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.


Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder. ... " hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun "Damga Vergisine Tabi Kağıtlar" başlıklı (1) Sayılı Tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A-1 fıkrasında; "Belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler (Binde 7,5)" nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır.


Yine aynı Kanunu'nun "İstisnalar" başlıklı 9. maddesinde ise; "Bu kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisinden müstesnadır." hükmüne yer verilmiştir.


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'na ekli "Damga Vergisinden İstisna Edilen Kağıtlar" başlıklı (2) sayılı Tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün 7. fıkrasında; "Gayrimenkullerin, ayni hakların ve gemilerin ferağ ve intikal zabıtları" nın damga vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.


Diğer taraftan, ilgi yazınız eki "Üst Hakkı Devir Sözleşmesi"nin tetkikinde; üst hakkı devrinin yanında binaların içinde bulunan her türlü teknik ekipman, mefruşat ve menkul eşyanın da devrini kapsadığı, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda devreden ve devralana cezai şart içerdiği, üst hakkının kullanımı ile ilgili olarak resmi veya özel kuruluşlar ve çalışanlar ile akdetmiş olduğu her türlü iş, kira, servis kullanım (lpg, elektrik, su, telefon, internet vb. konuları kapsayan ancak bunlarla sınırlı olmayan) tedarik sözleşmeleri vb. sözleşmelerin devralana devredileceği ve benzeri hususları da içeren bir sözleşme olduğu anlaşılmıştır.


Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'na ekli (2) sayılı Tablonun IV /7. fıkrası hükmü gereğince, "Gayrimenkullerin, ayni hakların ve gemilerin ferağ ve intikal zabıtları" damga vergisinden istisna olmakla birlikte, belli parayı ihtiva eden ve yukarıda belirtilen hususları da içeren ...............................................  A.ş. ile ............................ A.ş. arasında düzenlenen sözleşme (Üst Hakkı Devir Sözleşmesi) aynı kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1.fıkrası hükmü gereğince damga vergisine tabidir.


Üst hakkı ipoteği nedir?


Geri Dön