25 / 04 / 2024

Üstüne ev olup eşi konut alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

Üstüne ev olup eşi konut alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

Sözcü Gazetesi yazarı Sezgin Özcan tek konutu olup emlak vergisi ödemeyen vatandaşların eşlerinin bir konut edinmesi durumunda vergi durumlarının ne olacağını açıkladı.



Sözcü Gazetesi yazarı Sezgin Özcan okuyucusundan gelen ''Üstüne ev olup eşi konut alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...


Ben emekli öğretmenim. Tek konutum olduğu için emlak vergisi ödemiyordum. 8 Haziran 2016 tarihinde eşim adına bir daire satın alındı. Dairenin kat irtifak tapusu var. Binanın yapı kullanım izni (iskan ruhsatı) henüz alınmamış. Benim sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanma durumum sona erecek. Bu durumda; evimin bulunduğu belediyeye bu durumu ne kadar süre içerisinde bildirmem gerekiyor? Benim emlak vergisi ödeme yükümlülüğüm 2016 yılında mı, 2017 yılında mı, yoksa yeni alınan dairenin yapı kullanım izni (iskan ruhsatı) alınınca mı başlar? Bina fiilen kullanılıyor. Belediyeye beyanname verildi.


İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanma şartlarının sağlanıp sağlanmadığının tespitinde, eşlerin durumları ayrı ayrı değerlendirilir. Eşiniz adına daire alınması sizin durumunuzu etkilemez. Geliriniz sadece emekli aylığından ibaret ise Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen adınıza kayıtlı tek meskeniniz varsa, eşinizin daire alması indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanmanıza engel değil. Eşinizin emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği ise Emlak Vergisi Kanunu'nun aradığı şartları sağlayıp sağlamadığına bağlı.



Sezgin ÖZCAN/Sözcü


Geri Dön