25 / 04 / 2024

Uydukent Kayabaşı, artık orta gelirliyi de çekiyor!

 Uydukent Kayabaşı, artık orta gelirliyi de çekiyor!

Adını bulunduğu bölgenin kayalık zemininden alan Başakşehir’in Kayabaşı Mahallesi, TOKİ’nin uydukent uygulamasıyla son dönemlerde daha fazla gözler önüne çıktı



İsmini bulunduğu bölgedeki kayalık zeminden alan ve adını Atatürk Olimpiyat Stadı’nın açılmasıyla duyuran Başakşehir’in Kayabaşı Mahallesi, gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çekmeye başladı.


TOKİ’nin uydukent uygulamasıyla son dönemlerde daha fazla gözler önüne çıkan Kayabaşı bölgesi Atatürk Havalimanı’na 17 kilometre, Boğaz Köprüsü’ne 24 kilometre, Olimpiyat Stadı ve Başakşehir’e komşu konumda.  TOKİ  projesi kapsamında ise bölgede toplamda 60 bin adet konut inşa edilmesi planlanmakta. Proje toplamda 12 milyon metrekare alanıyla, Güngören, Beyoğlu, Bayrampaşa ve Zeytinburnu ilçelerinden daha büyük alana sahip.


Arsa rezervi büyük konut sitelerine olanak sağlıyor


Bu durum aynı zamanda bölgedeki arsa rezervinin fazlalığını ortaya koymakta. Arsa stoğunun fazlalığı, büyük konut siteleri şeklinde yapılaşmaya olanak sağlarken, bölgeye yapılan yatırımların çeşitliliğini de hızla artırmakta. Bahçeşehir, Ispartakule gibi uydu kentlere yakın konumda olan bölgede ağırlıklı olarak dar gelire hitap eden konutlar yer alıyor. Ancak son zamanlarda birbiri ardına yapılan yatırımlar, bölgenin değerine pozitif katkı sağlamakta. TOKİ’nin bünyesindeki arsaları kat karşılığı anlaşarak inşaat firmalarına verdiği bölgede yavaş yavaş orta kesime hitap eden projelere yer verilmeye başlandı.


Olimpiyat Stadı ile ulaşım imkanları artı


Kayabaşı bölgesiyle ilgili değerlendirme yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler  Departmanı Değerleme Uzmanı Betül Ofluoğlu, Atatürk Olimpiyat Stadı’nın faaliyete açılmasıyla bölgeye yapılan ilk büyük ölçekli yatırımın hayata geçtiğini belirterek, 2004 yılında UEFA tarafından ‘5 yıldızlı stadyum’ unvanı verilen stat aracılığı ile bölgenin bilinirliği büyük ölçüde artırdığını kaydetti. Toplu taşıma imkanlarının kısıtlı olduğu bölgeye, yine stat aracılığı ile ulaşım imkanlarının arttırıldığını kaydeden Ofluoğlu, “2009 yılında, bünyesinde 1.140 adet konut içeren  Kiptaş  Kayabaşı Konutları ile bölge büyük ölçekli toplu konut yatırımlarına ev sahipliği yapmaya

başladı. 75-115 metrekare alana sahip iki tip daireden oluşan proje, uygun fiyat seçenekleriyle alt gelir grubuna yönelik, kaliteli konut anlayışını ön plana çıkarmıştır” diye konuştu.


Sağlık kampusu markalı konutları çekecek


Betül Ofluoğlu, sağlık kampüslerinin bölgede yer almasıyla beraber bölgeyi kullanan günlük nüfus değişiklik göstereceğini söyledi. Bunun hastane kullanıcılarının nitelikli konut ihtiyacına uygun projeleri ön plana çıkaracağını kaydeden Ofluoğlu, böylece bilinirliği yüksek, marka değeri olan

inşaat firmaların bu gelişmelerle birlikte bölgenin çehresini değiştirmesinin öngörüldüğünü söyledi. Merkez Kayaşehir Ticaret Merkezi ve bünyesinde hizmet verecek olan Hampton by Hilton bu gelişmelerin en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Ofluoğlu, Makro İnşaat’ın üstlendiği ticaret merkezinin, sağladığı imkanlar ile komşu uydu kentlere de hitap ederek cazibe merkezi olmasının beklendiğini söyledi.




2. el dairelerde metrekare fiyatı bin 500 TL ile 2 bin TL arasında


Bölgedeki en nitelikli yatırımlardan biri olarak ön plana çıkan ticaret merkezinde 25-61 metrekare alana sahip işyerleri 78 bin 818 TL ile 194 bin 168 TL arasında iken, 63-75 metrekare alana sahip

dükkanlar ise 201 bin ile 228 bin 618 TL fiyat aralığında satılmakta. Bölgede 2+1 ve 3+1 tip daireler ağırlıklı olarak yer almakta. Kayaşehir projesi içerisindeki tamamlanan etaplardaki 2. el dairelerde metrekare fiyatları bin 500-2 bin TL aralığında değişmekte. Birbiri ardına hayata geçen etaplarla birlikte bölgede ciddi miktarda konut stoğu artışı gözlendiğine işaret eden Ofluoğlu, “Bu stok artışı ilk zamanlarda fiyatlarda düşüşe neden olsa da, kısa sure içerisinde bölgeye olan talebin artmasıyla pozitif etki sağlamıştır” yorumunu yaptı.


Metro hattı da bölgeye geliyor ama fiyatlar hâlâ cazip


M3 metro hattının (Bakırköy-Kirazlı-Başakşehir-Atatürk Olimpiyat Stadyumu) hizmete girmesiyle birlikte bölgenin ulaşılabilirlik düzeyinde ciddi bir artış oluşacağı bekleniyor. Konut fiyatlarının oldukça yüksek olduğu İstanbul için, Kayaşehir bölgesi uygun fiyat koşulları nedeniyle yatırımcılar açısından cazip hale gelmesiyle ön plana çıkmakta. Bölgenin beklenen gelişmelerle birlikte, yatırımcısını karlı duruma geçireceği öngörülmekte.

Dünya


Geri Dön