27 / 04 / 2024

Uygulama imar planını kim yapar?

Uygulama imar planını kim yapar?

Uygulama imar planları haritalar üzerine kadastral durumu işlenmiş yapı adalarını ve çeşitli bölgeleri ayrıntıları ile gösterir. Uygulama İmar planı nasıl yapılır? Uygulama İmar planını kim yapar?




Uygulama İmar planını kim yapar?

Uygulama imar planı onaylı hâlihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan ve nazım imar planına uygun olarak hazırlanan ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve esaslarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plana deniyor. Bu planlar 1/1000 ölçekte düzenleniyor.  


Uygulama imar planının yapılması için ilgili alana ait 1/1000 veya 1/500 ölçekli uygulama imar planının olması gerekiyor.  Birebir arazi kullanımını göstermeyen küçük ölçekli nazım imar planları ya da mevzii imar planlarına göre imar uygulaması mümkün değildir. Peki uygulama imar planını kim yapar?


Uygulama imar planı yetkisi kimdedir?

3194 Sayılı imar kanunun 18. maddesince uygulama imar planı yetkisi belediye ve mücavirlerdedir. Uygulama imar planının belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye encümeni, dışında ise İl İdare Kurulu kararı ile onaylanması gerekiyor.


Uygulama imar planı özellikleri..

Uygulama imar planlarında yapılaşma koşullarına ilişkin olarak; ayrık, bitişik, blok yapı nizamı ile Taban Alanı Kat Sayısı (TAKS), Kat Alanları Kat Sayısı (KAKS), emsal, bina yüksekliği, yapı yaklaşma mesafeleri belirleniyor.


Uygulama imar planı öncelikle engelliler, çocuklar ve yaşlılar gibi kamu ortak mekânlarını kullanmakta zorluk çeken ve hareket kısıtlılığı bulunan kişilerin kentsel kullanımları kolaylık sağlaması açısından önem taşıyor.


Uygulama imar planlanın da  yaya ve bisiklet yolları ile bisiklet park yerleri uygulama ilkeleri geliştirilmesi yapılmaktadır.


Uygulama imar planı nasıl hazırlanır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön