29 / 03 / 2024

Uzak mesafeli koruma alanı nedir?

Uzak mesafeli koruma alanı nedir?

Uzak mesafeli koruma alanı nedir? Uzak mesafeli koruma alanının yatay karasal alanı kaç metredir? Uzak mesafeli koruma alanı ile diğer koruma alanlarında dair detaylar bu haberde...



Uzak mesafeli koruma alanı nedir?

Uzak mesafeli koruma alanı, sırası ile mutlak koruma alanı; kısa mesafeli koruma alanı ve orta mesafeli koruma alanından sonra gelen koruma alanını ifade ediyor. Buna göre sırası ile tüm koruma alanlarını ve mesafelerini açıklayalım.


Mutlak koruma alanı, içme ve kullanma suyu temin edilen ve edilecek olan suni ve tabii göller etrafında en yüksek su seviyesinde, su ile karanın meydana getirdiği çizgiden itibaren yatay 300 metre genişliğindeki kara alanına deniyor.


Kısa mesafeli koruma alanı; mutlak koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 700 metre genişliğindeki kara alanına deniyor. 


Orta mesafeli koruma alanı ise kısa mesafeli koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 1000 metre genişliğindeki kara alanını nitelendiriyor.


Uzun mesafeli koruma alanı: Orta mesafeli koruma alanı üst sınırından başlamak üzere su toplama havzasının sonuna kadar uzanan 2000 metre genişliğindeki yatay karasal alanını ifade ediyor.


Uzun mesafeli koruma alanında, yapılacak imar ve inşaat faaliyetleri, onanmış su koruma alanları çevre düzeni planı ile uygulama planı kararlarına uygun olması gerekiyor.


Söz konusu bu alan içinde yeni kurulacak hiçbir endüstri kuruluşuna ve bu yönetmelikte tanımlananların dışında yeni iskana izin verilmiyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön