25 / 04 / 2024

Uzakdoğulu firmalar Türkiye’de enerji yatırımı yapacak!

Uzakdoğulu firmalar Türkiye’de enerji yatırımı yapacak!

Uzakdoğulu firmalar, birçok sektöre yatırım yapmak için Türkiye’yi yakın markaja aldı. Çinli enerji devi CMEC de yatırım için son aşamaya geldi.




Uzakdoğulu firmalar, birçok sektöre yatırım yapmak için Türkiye’yi yakın markaja aldı. Çinli enerji devi CMEC de yatırım için son aşamaya geldi.


15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen Türkiye'nin tam gaz büyümeye devam etmesi Ortadoğu'dan sonra Uzakdoğulu yatırımcının da iştahını kabarttı. Yatırım danışmanlık şirketi Corintco'nun ortaklarından Mehmet Akif Işık, Avrupalı ve Amerikalı şirketlerin yatırım hamlelerinin yerini başta Çin ve Japonya olmak üzere Uzakdoğulu şirketlerin aldığını söyledi.


ENERJİDE CİDDİ TALEP VAR

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin çoğunluk hissesini almaktan son anda vazgeçen Çinli China Machinery Engineering Corporation (CMEC) ile görüşmelerin son aşamaya geldiğini açıklayan Işık, "Özellikle enerji sektöründe çok ciddi bir talep var. Enerji Bakanımız Berat Albayrak'ın Çin'e gidip yatırımcıları Türkiye'ye davet etmesi bu talebi patlattı. Sadece enerji değil gıda ve hayvancılık sektörlerinde de dev şirketlerle yaptığımız görüşmeler son aşamaya geldi. Yatırımcıyı Türkiye'nin doğusuna yönlendirmeye çalışıyoruz. İşin uzaması bu yüzden" diye konuştu.


BURASI SIÇRAMA NOKTASI

Uzakdoğulu şirketlerin Türkiye'yi bir sıçrama tahtası olarak gördüklerinin altını çizen Işık, "Batılı ülkeler olası bir kriz durumunda hemen demoralize olup geri kaçma ya da durma eğilimine giriyorlar. Uzakdoğulu firmalarda daha sakin bir akıl hakim" diye konuştu. Avrupalı ve Amerikalı firmalarda anlaşılmaz bir duraksamanın hakim olduğunun altını çizen Işık, "Onlara '800 milyar dolar milli hasılası olan ve 10 yılda 1.5 milyara çıkması beklenen bir ülkedeki yatırım ortamından kaçarsanız sonrasında siz kaybedersiniz' diyoruz" dedi.


TARIM VE HAYVANCILIĞA İLGİ

Enerjide termik santral, güneş panelleri, rüzgâr enerjisi alanlarında Türkiye'ye yatırım için dünya devleriyle görüştüklerinin altını çizen Işık, ayrıca hastane, AVM ve gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen firmalardan da talep geldiğini kaydetti. Işık, tarım ve hayvancılıktaki görüşmelerin son aşamaya geldiğini söyledi.


Sabah


Geri Dön