20 / 04 / 2024

Uzel Makina'yı satışa aile kavgası götürdü!

Uzel Makina'yı satışa aile kavgası götürdü!

Temelleri 1930'lara kadar dayanan bir zamanların traktör devi Uzel Makina'da, baba Ahmet Uzel'in Ekim 1998'de vefatının ardından aile üyeleri arasında başlayan kavga, şirketi 10. İcra'da satış noktasına getirdi



Aile kavgası öncesi traktör pazarının bir numarası olan Uzel Traktör'ün icradan satılığa çıkan parselini Sinpaş GYO 37 milyon TL'ye aldı.


Temelleri 1930'lara kadar dayanan bir zamanların traktör devi Uzel Makina'da, baba Ahmet Uzel'in Ekim 1998'de vefatının ardından aile üyeleri arasında başlayan kavga, şirketi 10. İcra'da satış noktasına getirdi. Başta International Finance Corporation (Uluslararası Finans Kuruluşu- IFC) olmak üzere, 38 şirketin alacakları için İstanbul 10. İcra Müdürlüğü'nde 209.5 milyon lira muhammen bedelle satışına başlanan Uzel'in Rami'deki arazisinin ilk parseli satıldı. 14 bin metrekare büyüklüğündeki ilk parseli 37 milyon lira karşılığında Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı satın aldı.

Uzel'in icradan satışını 6 milyon dolar alacağı bulunan IFC istemişti. 37 milyon liralık satış IFC'nin alacağını karşıladığı için geri kalan 3 parsel daha sonra, diğer alacaklıların istemesi halinde satılacak. 83 bin metrekare arazi üzerinde kurulu Uzel'in alacaklıları arasında Maliye, faktoring şirketleri, bankalar, tedarikçi firmalar ve yüzlerce çalışan bulunuyor.

Kavga nasıl başladı

2006 cirosu 640 milyon dolar olan Uzel Makina'da baba Ahmet Uzel'in vefatı sonrası oğlu Önder Uzel ile diğer aile bireyleri arasında iktidar kavgası başladı. Önder Uzelin önce kardeşi önce kardeşi Serdar Uzel'le birlikte hareket edip anne Türkan Uzel ve kız kardeş Şafak Kibar'ı devre dışı bırakması, sonra bütün grubu tek basma yönetmeye kalkması, aileyi mahkemelerde hesaplaşmaya götürdü. Önder Uzel'in Jersey ve Lüksemburg'da kurduğu şirketler aracılığıyla Uzel Grubu'nu tek başına yönetir hale gelmesi üzerine anne Türkan Uzel ile kız kardeş Kibar, Yargıtay'a taşman mahkeme sürecinde "dur" kararı çıkartıp, holdinge kayyum atanmasını sağladı. Borsada da işlem gören Uzel'de küçük ortakların satışı engelleme girişimi sonuçsuz kalmıştı.

Radikal


Geri Dön