24 / 04 / 2024

Uzman Yatırım, Suudi Arabistan'da konut yapacak

Uzman Yatırım, Suudi Arabistan'da konut yapacak

Güney Koreli GP Group'la 1 milyar dolarlık anlaşma yapan Uzman Yatırım Holding, Suudi Arabistan'da da 7 milyar dolarlık iş kazandı



Geçen ay Güney Koreli GP Group ile Türkiye'de 1 milyar dolarlık tarımsal yatırım işinde el sıkışan Uzman Yatırım Holding, önceki gün de Suudi devletiyle 7 milyar dolarlık müteahhitlik anlaşması imzaladı. Konut, altyapı ve savunma sanayi yatırımlarını kapsayan anlaşmaya imzayı Uzman Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Koçak ve Suudi Prensi Saud Bin Abdullah Al-Faisal Bin Abdulaziz attı. Projenin an yüklenicisi olan Uzman Yatırım Holding'in Başkanı Sedat Koçak "Cidde ve Mekke'de konut, altyapı, enerji ve savunma binaları yapılacak. 2.3 milyar doları konut, geri kalanı da diğer projelere harcanacak" diye konuştu.

BU YIL BAŞLIYOR, BEŞ YILDA BİTECEK

Projenin bu yıl içinde başlayacağını ve 5 yılda bitirilmesinin planlandığını belirten Koçak, Türk şirketlerinin de projeye davet edileceğini söyledi. 7 milyar dolarlık proje için gereken başta çimento ve demir olmak üzere tüm inşaat malzemelerinin Türkiye'den alınacağını belirten Koçak, ayrıca inşaatlardaki işçilerin de Türkiye'den getirileceğini vurguladı. Koçak "Nereden bakarsanız bakın 5-10 bin işçi götürülecek. Projedeki işler için öncelik Türk şirketlerde" şeklinde konuştu. Türkiye'nin Körfez ülkelerine dönük yaptığı açılımın projeyi almalarında etkisinin olduğunu da belirten Koçak "Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretler Türk şirketlerinin büyük işleri almalarında etken oldu. Suudi Arabistan Büyükelçimiz Ahmet Muhtar Gün ve Ticari Ateşe Selim Faslı'nın da katkılarıyla bu anlaşmayı yaptık" dedi. 7 milyar dolarlık işle ilgili görüşmelerin 1 yıldır sürdüğünü vurgulayan Koçak "Proje başarılı olursa yeni işlerin gelme ihtimali çok yüksek" dedi.

Güney Kore'ye `İslami Kent' yapacak

Uzman Yatırım Holding ve Suudi Prens El Faisal, devasa projesi için bir de ortak şirket kurdu. Bu şirket, Suudi Arabistan'da yapılacak işleri takip etmekle kalmayacak aynı zamanda üçüncü ülkelerde de ortak projeler yapacak. Bunun ilk adımı ise Güney Kore'deki İslami Kent çalışması olacak. Ön izinleri Uzman Yatırım Holding tarafından alınan projesi Körfez Bölgesi'nin zengin ve orta gelir seviyesindeki ailelerinin ülkeleri dışında İslami kuralların geçerli olabileceği konut alanlarından oluşacak. Projenin tanıtımının Arabistan ve Körfez ülkelerinde yapılmaya başlandığını belirten Uzman Yatırım Holding yetkilileri, projenin büyük ilgi gördüğünü, önümüzdeki dönemde bu tür çalışmaların Türkiye'de de olabileceğini belirtti.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön