23 / 04 / 2024

Uzmanlar konut alacakları uyardı!

Uzmanlar konut alacakları uyardı!

Konut kredi faizlerindeki düşüş ile birlikte şimdi akıllara takılan en önemli soru, bu düşüşün konut satışlarına yansıyıp yansımayacağı... Ve tabii bir de ev fiyatlarının artıp artmayacağı... o soruları konut piyasasındaki uzman isimlere sorduk...



RE/MAX'ın Türkiye ve Avrupa'daki en büyük ofisi olan RE/MAX Mega'nın sahibi Suat Şahin, emlak piyasasının yükselişe geçtiğine dikkat çekti. Şahin şöyle konuştu:  

"Kriz döneminde ev sahibi olmak isteyenlere ev sahibi olun dedik. Bu fikrin karşıtı fikirler de vardı ama bunu söyleyenler yanıldı. Çünkü emlak piyasası yükselişe geçiyor. Satışlar hızlanacak. Özellikle eylül ve sonrası faiz oranlarının da düşmesi ile ev satışı çoğalacak. Emlak sektörü kış aylarında baharı yaşayacak.

Gayrimenkul sürekli yol alan bir tren gibidir. Bazı istasyondan binenler bazen inenler olur. Kriz emlak sektörüne değdi-değmedi dönemlerinde istasyon çok durmuştu ama artık tren istasyondan ayrılıyor. Binecek olanların, yani ev sahibi olmak isteyenlerin perona yaklaşmasını önemle rica ediyorum."

Şahin konut fiyatları ile ilgili olarak da, "Uzun süredir bekleyen ucuz emlak stoğu var. Öncelikle bu düşük fiyatlı  stoklar ortadan kalkacak. Bu stokları eriten kişiler şanslı olacak. Stoklar tükendikten  sonra alıcılar aşısından bahar bahar bitmeye başlayacak. Çünkü fiyatlar yükselişe geçecek. Hızlı bir artış yaşanmayacak ama kademeli artışlar olacak" dedi.

RAMAZANDA HAREKETE GEÇEN KAZANIR;

RETÜRK Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar da krediye uygun konutlarda çok fazla talep olduğuna işaret etti. Özellikle ekonomik friyatlı konutlarda hareket yaşandığını söyleyen Çınar, şöyle devam etti:

"Yaz sezonun bitmesinin ardından eylülden itibaren emlak satışında çok yoğunluk yaşanacak. Ekonomik krizinin etkileri yavaş yavaş çözülmeye başladı. Fiyatların düşmesi ve faizlerdeki iniş ile önümüzdeki 5-6 aylık dönemde konut satın alınmasını öneriyorum."

Çınar, "Konut fiyatlarında artış olur mu?" sorumuza da şu yanıtı verdi:

"Şu anda fiyatlar çok düşük. Eski seviyelerine gelmese de belirli bir yükseliş yaşanacak. 1-2 aylık döneme çok fazla yansımayacak da olsa ramazanda harekete geçen çok kazanır. Gayrimenkul alıcılarının pazarlık şansı çok yüksek olacak."

UZUN VADEDE FAİZLERİN DÜŞMESİ GEREK

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, mevcut indirimlerin çok kısa vade için geçerli olduğunu, ancak uzun vadedeki faizlerin halen aylık yüzde 1'lerin üzerinde olduğuna dikkat çekti.  

"Çok büyük bir faiz düşüşünden bahsedemeyiz" diyen Aşa, şöyle devam etti:

"Bir de şöyle bir durum var; faiz inse bile bankalar vatandaşa kredi verme konusunda oldukça büyük güçlükler çıkartıyor. Çok uzun bir süreçten geçiriyorlar,  bir sürü şey isteniyor, birçok insan reddediliyor. Kredi vermemek için resmen ellerinden geleni yapıyorlar. Burada süreç kolaylaştırılmalı. Yoksa faiz yüzde 0.5'e inse ne olur?"

Piyasanın ancak uzun vadeli faizlerin yüzde 1'in altına inmesi ve bankaların kredi vermeyi kolaylaştırmaları halinde canlanacağını belirten Aşa, "Birinci el projelerde satılamayan yüzbinlerce gayrimenkul var. Bunu alacak vatandaş da finansman bekliyor. Finansman kolaylaşırsa piyasa canlanır, yeni konutların yarısı satılır. ikinci elde de büyük hareket olur" dedi.

KREDİ ALACAKLAR DİKKAT!

DD Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Aslan, piyasada bir faiz indirim sürecinin yaşandığını ancak vadeler kısa olduğu için bunun çok da makul bir çözüm olmadığını belirtti. Kısa vadede yapılan indirimlerin sadece kısıtlı bir kitleye hitap ettiğini söyleyen Aslan, yine de bu durumun talebi olumlu etkileyeceğini anlattı.

Yapılan indirimlerin talep üzerinde iki nedenden dolayı etkili olabileceğini belirten Aslan, "Birincisi mevsimsel. İkincisi bu indirimler tüketiciyi biraz olsun teşvik edecek. Ben tatilden dönen birçok kişinin önümüzdeki günlerde gidip evleri gezeceğini düşünüyorum. Ama alım kararı vermek çok kolay değil."

Ertelenmiş talebin bir kısmının önümüzdeki dönemde realize olacağını ifade eden Aslan, ramazandan sonra hızlı bir alışveriş süreci yaşanabileceğine dikkat çekti. 

Aslan, kredi kullanacaklara yönelik olarak da şu uyarıları yaptı:

"Tüketiciler kredinin toplam maliyetine bakmalı. Çünkü faiz oranları haricinde masraf adı altında alınan birçok kalem var. Bunları öğrenip toplam maliyeti karşılaştırsınlar. Bizim internet sitemizde tüm masrafları ve maliyeti karşılaştırabilecekleri hesap makinası var. Onu kullanabilirler."
 
Eren Güler/Hürriyet


Geri Dön