23 / 04 / 2024

Vakıf taviz bedeli nedir?

Vakıf taviz bedeli nedir?

Vakıf taviz bedeli nedir? Taviz bedelinin tahsil şekli nasıldır? Sorularınızın yanıtı ve detayları haberimizde...



Vakıf taviz bedeli nedir?

vakıfların yönetimi, faaliyetleri ve denetimine, yurt içi ve yurt dışındaki taşınır ve taşınmaz vakıf kültür varlıklarının tescili, muhafazası, onarımı ve yaşatılmasına, vakıf varlıklarının ekonomik şekilde işletilmesi ve değerlendirilmesinin sağlanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu'nun 18. maddesinde vakıf taviz bedeline ilişkin hükümlere yer veriliyor. Hükümleri incelemeden önce "Vakıf taviz bedeli nedir?" sorusunu yanıtlayalım.


Vakıf taviz bedeli, vakıf malların mülke dönüşümü ve mutasarrufuna tasarruf eden kişiye intikali için bir öngörülen bedele deniyor. Taviz bedeli, taşınmazın değerinin yüzde elli karşılığı oluyor. Bu bedel vakfa ödenmedikçe temliki tasarruflar yapılamıyor.


5737 Sayılı Vakıflar Kanunu'nun taviz bedeli ile ilgili hükümleri aşağıda sıralanıyor.


Taviz bedeli

MADDE 18 – Tapu kayıtlarında, icareteyn ve mukataalı vakıf şerhi bulunan gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde veya tasarrufundaki taşınmazlar, işlem tarihindeki emlak vergisi değerinin yüzde onu oranında taviz bedeli alınarak serbest tasarrufa terk edilir. Ancak miri arazilerden mukataalı hayrata tahsis edilmeyenler ile aşar ve rüsumu vakfedilen taşınmazlar tavize tâbi değildir.


Taviz bedelinin hesaplanmasında; ortaklığın giderilmesi veya cebri icra yoluyla satılanlarda satış bedeli, kamulaştırmalarda ise kamulaştırma bedeli esas alınır.


Bu Kanun hükümleri gereğince taviz bedelinin tamamı vakfı adına ödenmedikçe, taşınmaz üzerindeki temliki tasarruflar tapu dairelerince tescil olunmaz.


Vakıf şerhleri ile ilgili olarak, diğer kanunlarda yer alan zamanaşımı ve hak düşürücü sürelere ilişkin hükümler uygulanmaz.


Taviz bedelinin tahsil şekli

MADDE 19 – Taviz bedelleri, yapılacak tebligat üzerine altmış gün içerisinde peşin olarak ödenebileceği gibi eşdeğer bir taşınmazla takas edilebilir veya yarısı peşin, kalanı bir yılda beş eşit taksitte ödenebilir. Taksitlendirme halinde, taşınmaza birinci derece ve birinci sırada ipotek konulur. Taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalan taksitlerin tamamı muaccel olur.


Genel Müdürlükçe tahakkuk ettirilen taviz bedelleri, yapılacak tebligata rağmen ödenmediği takdirde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı ile birlikte tahsil edilerek vakfı adına gelir kaydedilir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön