16 / 04 / 2024

Vakıflar 2002'den bu yana 5 bin eser restore etti

Vakıflar 2002'den bu yana 5 bin eser restore etti

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 2002 yılından bu yana 5 bin eserin restorasyonunu tamamladıklarını bildirdi



Tarihi Kentler Birliği toplantısı için Burdur'a gelen Beyazıt, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya'yı makamında ziyaret etti. Burdur'un kendileri için önemli tarihi kentlerden biri olduğunu belirten Beyazıt, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak il genelinde ne kadar vakıf eseri varsa hepsini canlandıracaklarını söyledi. Türkiye genelinde açılışa hazır hale getirilen 4 bin eser bulunduğuna işaret eden Beyazıt, "Resmi açılışı yapılmış bin eserle birlikte 2002'den bu yana 5 bin eserin restorasyonunu tamamladık" dedi.

2002 yılı öncesi yılda 12 vakıf eseri onarılabilirken şimdi yılda bin eseri onarır hale geldiklerine dikkati çeken Yusuf Beyazıt, devletten bir kuruş para almadan gelirlerini 15 kat artırdıklarını anlattı. Son zamanlarda yurt dışındaki vakıf eserlerine de sahip çıktıklarını ve onları Türk kültürüne, Türk medeniyetine kazandırdıklarını ifade eden Beyazıt, "Bu eski eserler bizim hazinemiz, göz bebeğimiz. Bunları olduğu gibi muhafaza etmek, aslına uygun restore etmek ve yeni nesillere aktarmak bizim en önemli görevlerimiz" diye konuştu.

Beyazıt, ziyaretinin sonunda Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya'ya kitap ve 10 adet müzik CD'sinden oluşan bir set hediye etti. Yusuf Beyazıt, AK Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik, Mehmet Alp ve Belediye Başkanı Sebahattin ile Ulu Camii'yi ve civarındaki tarihi mekanları da gezdi. Şehir kulübü olarak Vakıflara kayıtlı olan ve halen kahvehane olarak kullanılan yeri de inceleyen Beyazıt, buranın bir an önce restore edilmesi için bürokratlarına talimat verdi.

Beyazıt, Ulu Cami'ye 30 metre uzaklıktaki tuvaleti de gezdi. Bu tür tuvaletlerin sadece cami cemaatine değil, vatandaşlara da hizmet ettiğini hatırlatan Beyazıt, "Burası da bir an önce daha güzel, temiz, havalandırması
daha iyi olan, sıcak suları akan, duşa kabini olan bir hale gelsin diye düşünüyoruz. Bunun da projesini başlatacağız. Ulu camiler her şehirlere yapılmaz. Bu şehirler de tarihimizin izlerini daha fazla taşıyan şehirlerdir. Burada UluCamii yanındaki tuvaletin de en iyi hale gelmesi için çalışacağız" dedi.  Beyazıt, Ulu Camii'nin camlarının da aslına uygun olmadığını belirterek, buranın en kısa zamanda programa alınacağını bildirdi. Beyazıt, Bucak ilçesi sınırlarında yer alan Susuzhan'ın restorasyon çalışmasının da yakın bir tarihte biteceğini kaydederek, "İnşallah tarihi eserlerimizin canlandırma noktasında bir sene sonra hepsi onarılmış, yapılmış ve böylece sözünü yerine getirmiş bir genel müdür olarak Burdur'a yeniden gelirim" diye konuştu.
AA

Geri Dön