24 / 04 / 2024

Vakıflar Genel Müdürlüğü Enez Fatih Camii'ni restore ediliyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü Enez Fatih Camii'ni restore ediliyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Trabzon ve Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya camilerinin ardından Yunanistan sınırında bulunan Enez'deki "Fatih Camisi" olarak bilinen Ayasofya Camisi'ni de restore edecek.



Vakıflar Genel Müdürlüğü, Trabzon ve Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya camilerinin ardından Yunanistan sınırında bulunan Enez'deki "Fatih Camisi" olarak bilinen Ayasofya Camisi'ni restore edecek. 


Edirne'nin Enez ilçesinde antik kent Ainos'ta 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Ayasofya Kilisesi, Osmanlı'nın şehri fethinden sonra camiye çevrildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, yıllar içinde haraplaşan ve tekrar ayağa kaldırılması bile hayal olarak görülen Ayasofya Camisi'ni restore etmek için çalışmalara başladı. Caminin tekrar ihtişamlı günlerine dönebilmesi için proje hazırlandı. Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü de yapının restorasyon projesini onayladı. 


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Trabzon ve Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya camilerinin ardından Yunanistan sınırında bulunan Enez'deki "Fatih Camisi" olarak bilinen Ayasofya Camisi'nin restorasyonuna ilişkin, AA muhabirine bilgi verdi. 


Ayasofya Camisi'nin, kale içindeki en yüksek noktaya inşa edildiği için çevreden rahatlıkla görülebilecek bir konumda olduğunu belirten Ertem, caminin Yunanistan'ın Dedeağaç kentinden dahi seçilebildiğini anlattı. Ertem, caminin, kaleye giriş kapısından sonra solda, yaklaşık 80-100 metre mesafede bulunduğunu aktardı. 


Ertem, Enez'in, İpsala sınır kapısı yakınında, Yunanistan sınırında ve Meriç Nehri'nin kıyısına kurulmuş oldukça eski bir yerleşim yeri olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi: 


"Kentin iskanı, MÖ 3000 yılına kadar inmektedir. Kent, Hebros, Hadrianopolis ve Philippopolis'i Ege Denizi'ne bağlayan hat üzerinde ve Bizans döneminde önemli bir su kaynağıydı. Liman kenti olduğundan Trakya içlerine gelen malların bir bölümünün aktarımının yapıldığı yerdi. Kale içinde devam eden arkeolojik kazılarda çıkan buluntular, Ainos'un iskan tarihinin Kalkolitik Çağ'a kadar indiğini göstermektedir. Tarih sahnesine Bizans döneminde bir kilise olarak çıkan yapının ilk olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte 12. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Yapı, 1456 yılında fetih sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiştir. 1965 yılında meydana gelen depremde zarar gören cami, kullanılamaz hale gelmiştir."


- "Çalışmalara en kısa zamanda başlanacak" 


Vakıflar Genel Müdürü Ertem, Ayasofya'da kubbeyi taşımak için kullanılan sütunların devşirme olduğunu ifade ederek, yapının cephelerinde hava şartlarından oluşan bozulmalar gözlendiğini anlattı. 


Yapının geçmişte de benzer durumlara maruz kaldığından çeşitli tamirler gördüğünü dile getiren Ertem, "Bizans döneminde çeşitli onarımlardan geçmiştir. Cami haline getirildiğinde, güney duvarına bir mihrap ile mihrabın batısına minber eklenmiş, kuzey duvarına da bir kapı açılmıştır. Sağ yan apsis ve ana apsis arasına, Uzunköprü taşından bir minare eklenmiştir. Minare de 1962 yılına yıkık halde ulaşmıştır. En önemli özelliği, kaidesinin zemine inmemesi, yapının duvarlarına saplanmış oluşudur" diye konuştu. 


Ayasofya Camisi'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yatırım programına alındığını vurgulayan Ertem, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün, caminin rekonstrüksiyon projesini onayladığını bildirdi. Adnan Erdem, çalışmalara kurulun onayladığı proje doğrultusunda en kısa zamanda başlanacağını belirtti. 


Adnan Ertem, "Burası cami olarak vakfedilmiş bir ibadethanedir. Vakfiyesine uygun şekilde hizmete açılacak bir vakıf eserdir. Dolayısıyla fonksiyonu korunacak" dedi. 


Vakıflar Genel Müdürlüğü son 12 sene de ülke genelinde 4 bin vakıf eserin restorasyonunu gerçekleştirdi. Osmanlı ve Selçuklu döneminde vakıf eliyle inşa edilen ve bugün UNESCO Dünya Mirası listesinde de bulunan vakıf eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü öz kaynaklarıyla restore ediliyor. 


AA


Geri Dön